Amazon nije brisao snimke svojih korisnika. Mora platiti veliku kaznu

Ilustracija: EPA

AMAZON će platiti 25 milijuna dolara za rješavanje optužbi da je prekršio prava na privatnost djece svojom glasovnom asistenticom Alexom. Tvrtka je pristala platiti američkoj Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC) nakon što je optužena da nije izbrisala snimke na zahtjev roditelja. Utvrđeno je kako su se godinama čuvali osjetljivi podaci. 

Kaznu će platiti i Ring, tvrtka u vlasništvu Amazona, koja je proizvodila kamere za zvono na vratima. Utvrđeno je kako su zaposlenici imali neograničen pristup podacima korisnika. Stoga će Ring morati platiti 5.8 milijuna dolara vlastima, piše BBC

"Žrtvovali su privatnost za profit"

Prema žalbi FTC-a u vezi s Alexom, Amazon je "istaknuto i opetovano uvjeravao svoje korisnike, uključujući roditelje, da mogu izbrisati glasovne snimke prikupljene" od strane sustava. No tvrtka to nije učinila, godinama je čuvala podatke i koristila ih nezakonito kako bi poboljšala svoj algoritam, stoji u pritužbi.

Samuel Levine, direktor Ureda za zaštitu potrošača FTC-a, optužio je Amazon za "obmanjivanje roditelja, čuvanje dječjih snimki na neodređeno vrijeme i ignoriranje zahtjeva roditelja za brisanjem". Tvrtka je "žrtvovala privatnost za profit", dodao je.

Dodatno, FTC navodi da je Ring, kojeg je Amazon kupio 2018., omogućio "tisućama zaposlenika i izvođača" da gledaju snimke privatnih prostora kupaca. Mogli su vidjeti i preuzeti osjetljive videopodatke kupaca za vlastite potrebe, priopćilo je tijelo. Amazon je poručio da je "Ring odmah samostalno riješio problem prije mnogo godina, mnogo prije nego što je FTC započeo svoju istragu".

Amazon poriče kršenje zakona

Ipak, u pritužbi se navodi da je jedan zaposlenik pogledao tisuće videosnimaka korisnica Ring kamera koje su "nadzirale intimne prostore u njihovim domovima poput kupaonica ili spavaćih soba". Zaposlenik je zaustavljen tek nakon što ga je kolega primijetio. 

"Ringovo zanemarivanje privatnosti i sigurnosti izložilo je potrošače špijuniranju i uznemiravanju. FTC-ov nalog jasno pokazuje da se stavljanje profita ispred privatnosti ne isplati", naglasio je Levine. Iz Amazona su zaključili kako se ne slažu "s tvrdnjama FTC-a u vezi s Alexom i Ringom" i poriču kršenje zakona.