Američka kongresnica ipak ne ide u Izrael: "Ona samo provocira"

Foto: EPA

IZRAELSKI ministar unutarnjih poslova rekao je danas da je zahtjev američke kongresnice Rashide Tlaib da posjeti Zapadnu obalu bio "provokacija" kojom je željela zemlju dovesti u neugodnu situaciju, nakon što je ona odbila doći tvrdeći da ju je izraelska vlada željela poniziti nametanjem strogih uvjeta.

Tlaib, demokratska zastupnica u Zastupničkom domu američkog Kongresa, koja često kritizira izraelsku politiku prema Palestincima i podržava bojkot Izraela, planirala je doputovati u službeni posjet Izraelu zajedno s demokratskom kongresnicom Ilhanom Omarom iz Minnesote.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u četvrtak da im to neće dopustiti. Izrael je, međutim, u petak odlučio dopustiti Tlaib da posjeti obitelj na okupiranoj Zapadnoj obali iz humanitarnih razloga. No kongresnica iz Michigana to je dobila.

Odobren zahtjev

"Iz humanitarnih razloga zahtjev sam odobrio, ali pokazalo se da je to bila provokacija kako bi se Izrael dovelo u neugodnu situaciju. Njezina mržnja prema Izraelu jača je od njezine ljubavi prema njezinoj baki", objavio je izraelski ministar unutarnjih poslova Aryeh Deri na Twitteru.

"Ne mogu dopustiti da mi Izrael oduzme to svjetlo ponižavajući me i koristeći moju ljubav prema mojoj baki da me prisili da se pokorim njegovim opresivnim i rasističkim politikama", komentirala je Tlaib na Twitteru.

"Ona ne želi da me se ušutka i tretira poput kriminalca. To bi ubilo dio mene. Odlučila sam da je posjet mojoj baki pod tim opresivnim uvjetima protivno svemu u što ja vjerujem - borbi protiv rasizma, opresije i nepravde", dodala je.

Tlaib nije precizirala o kakvim je točno uvjetima riječ.

Izraelski mediji navode da je u sklopu svojeg zahtjeva pristala da neće promicati bojkot protiv Izraela.

Propalestinski prosvjed

Tlaib i Omar prve su muslimanke izabrane u Kongres, a Tlaib je i prva Amerikanka palestinskog podrijetla kojoj je to uspjelo. 

Tlaib i Omar podržavaju propalestinski pokret "Bojkot, oduzimanje, sankcije" (BDS) koji se protivi izraelskoj okupaciji i politikama prema Palestincima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, kojim se želi izvršiti politički i gospodarski pritisak na Izrael, a koji je američki Zastupnički dom osudio kao pokušaj delegitimiranja Izraela. Po izraelskom zakonu, pristašama BDS-a može biti uskraćen ulazak u Izrael.

Omar je optužena za antisemitizam jer uporno ponavlja antisemitske stereotipe poput toga da se proizraelski stavovi u SAD-u mogu svesti na financijski utjecaj proizraelskog lobija te zajedno s Tlaib poznati antisemitski trop da privrženost Izraelu američke Židove čini nelojalnim SAD-u. 

U sklopu službenog posjeta trebale su posjetiti Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem.

Tlaib (43) ima korijene u selu Beit Ur Al-Fauqa, gdje joj živi baka i šira obitelj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.