Američka policija odbila migrante suzavcem, Meksiko će ih deportirati

Foto: EPA

MEKSIKO će deportirati do 500 migranata koji su pokušali upasti u SAD iz te zemlje na granici kod Tijuane, odnosno San Diega. Grupu migranata koji su pokušali prijeći granicu "nasilno" i "ilegalno" privela je meksička policija, reklo je ministarstvo unutarnjih poslova te zemlje. 

BBC prenosi kako su iz ministarstva naglasili da će one koji budu identificirani kao sudionici u "nasilnim događajima" na granici, odmah deportirati.

Snimke s mjesta događaja prikazuju desetke ljudi, uključujući žene i djecu, koji trče prema ogradi na graničnom prijelazu između dvije zemlje. Američki granični policajci zasuli su migrante suzavcem kako bi ih odbili, nakon što su ih migranti, prema njihovoj tvrdnji, prvi počeli gađati različitim "projektilima".

"Daleko od toga da su pomogli ostvariti svoje ciljeve" pokušajem prelaska granice, rekli su iz ministarstva, već su svojim postupcima prekršili pravni migracijski okvir, što je moglo dovesti do "ozbiljnog incidenta".

 

Visoke tenzije u Tijuani

Osim na granici, tenzije su visoke i u obližnjem gradu Tijuani, gdje su se tisuće migranta sručile ovog mjeseca. Ova je migrantska "karavana", naime, došla nadomak američke granice nakon što je u listopadu krenula na put i prešla više od četiri tisuće kilometara iz Hondurasa, Gvatemale i Salvadora. 

Nakon dva tjedna koja su proveli u privremenom kampu u sportskom centru, ovo je prvi put da su pokušali prijeći granicu. 

Međutim, više je nego upitno hoće li njihovi zahtjevi za azil u SAD-u biti prihvaćeni. Unatoč tome što izbjeglice, odnosno migranti, imaju pravo zatražiti azil čak i ako ilegalno prijeđu granicu, američki predsjednik Donald Trump najavio je da će ukinuti to pravo i zadržati migrante na teritoriju Meksika sve dok se njihov zahtjev eventualno ne odobri, što bi moglo potrajati više mjeseci.

Migranti pak tvrde da bježe od nasilja, progona i siromaštva u svojim srednjoameričkim domovinama. Odvojeno od migranata koji su na silu pokušali prijeći granicu, nekoliko stotina migranata mirno je prosvjedovalo, tražeći pravo da zatraže azil u SAD-u. "Nismo kriminalci! Mi smo vrijedni radnici", skandirali su.

Demokrati zgroženi postupcima američke policije

Prizor suzavca koji je američka policija bacila na migrante, uključujući majke s malom djecom, zgrozio je kritičare Trumpove imigracijske politike u SAD-u. Demokratski senator Brian Schatz s Havaja pozvao je "sve kojima nije ugodno da se djecu prska suzavcem" da se "pridruže koaliciji moralnih i normalnih" protiv Trumpa.

A nova demokratska kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez otišla je još dalje i usporedila srednjoameričke migrante sa Židovima koji su bježali pred nacistima prije Drugog svjetskog rata. "Zatražiti da vas se uvaži kao izbjeglicu i prijaviti se za taj status nije zločin", napisala je Ocasio-Cortez u tvitu.

Ministar unutarnjih poslova Meksika Alfonso Navarette rekao je da su migranti pitali za dozvolu da organiziraju miran prosvjed, ali su onda neki od vođa pokreta potaknuli dio njih da se razdvoje u grupice i pokušaju upasti preko granice u SAD. Iako je na tom dijelu granice podignuta visoka ograda, migranti su se pokušali provući kroz rupe ili popeti preko nje. 

Kaos koji su izazvali migranti razbjesnio je i neke stanovnike Tijuane, koji žive u tom gradu, ali svaki dan putuju na posao u San Diego. "Zaista je loše. Moram ići na posao u restoran na drugoj strani. Prelazim granicu svakog dana zbog posla, ali kad ne možete raditi, nema posla", požalio se Jose Fajardo s obzirom na to da je granični prijelaz bio privremeno zatvoren.

S druge strane, migranti su i dalje optimistični. "Možda će nam Donald Trump dati priliku. Došli smo ovamo raditi, ne praviti probleme ili kriminal", rekao je za BBC Roberto iz Hondurasa koji se pridružio ovoj karavani iako je u kasnim šezdesetim godinama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.