Američka potpredsjednica: Izrael treba izraditi humanitarni plan za Gazu

Foto: EPA

Izrael bi trebao izraditi "vjerodostojan" humanitarni plan prije nego što dalje napreduje u južnoj Gazi, rekla je američka potpredsjednica Kamala Harris, javlja Sky News.

Kamala Harris također je pozvala člana izraelskog ratnog kabineta Bennyja Gantza, čiji posjet Washingtonu nije odobrio premijer Benjamin Netanyahu da poveća pomoć razorenoj enklavi.

Prošlog mjeseca Izrael je pojačao svoje bombardiranje Rafaha na jugu Gaze, gdje se vjeruje da je nastanjeno oko 1,5 milijuna ljudi, od kojih je većina pobjegla od napada Izraela na sjeveru.

Harris ponovila pravo Izraela na obranu

Dok raste zabrinutost zbog humanitarne katastrofe, Harris se nadovezala na svoj raniji poziv Hamasu da prihvati uvjete za trenutni prekid vatre te je opisala uvjete u Gazi kao "nehumane".

"Harris i Gantz su razgovarali o situaciji u Rafi i potrebi za vjerodostojnim i provedivim humanitarnim planom prije razmatranja bilo kakve veće vojne operacije tamo s obzirom na rizike za civile", rekla je Bijela kuća o jučerašnjem sastanku.

U objavi na platformi X, Harris je ponovila pravo Izraela da se brani te je govorila o potrebi povećanja dotoka pomoći u Gazu.