Američka središnja banka pozitivno šokirala Wall Street



NAKON što je Američka središnja banka najavila kako će u sljedeće dvije godine intervencijama održavati izuzetno niske stope, počeo je rast vrijednosnica na Wall Streetu i burzovnih indeksa nakon što su posljednjih dana vrijednosti bile strmoglavljene.

Iznenađujući proglas

Riječ je o priopćenju Američke središnje banke koje je doslovno iznenadilo Wall Street s obzirom na to da su u svom priopćenju najavili dramatične promjene u poslovanju. Ističe se kako će se i dalje raditi na poticajnim mjerama u oporavku financijskih tržišta prije svega misleći na održavanju niskih kamatnih stopa.

Američka središnja banka još je 2008. godine spustila kamate na rekordno nisku razinu no nikada nisu dali do znanja do kojeg će razdoblja zadržati tu razinu. Sada su, na potpuno iznenađenje, najavili još najmanje dvije godine niskih rata.

Ipak u plusu

Iako se jučerašnji dan činio da bi mogao završiti u minusu, nakon priopćenja Američke središnje banke situacija se značajno popravila. Indeks Dow Jones povećao se za četiri posto što je najveći skok od ožujka 2009. godine. Indeks S&P otišao je prema gore za 4,7 posto, a Nasdaq za 5,5 posto. Priopćenje Federalnih rezervi odrazilo se pozitivno i na vrijednosnice investicijske Američke banke koja je ponedjeljak završila u minusu za 20 posto, a jučerašnji dan u plusu za 16,7 posto.

Crnog ponedjeljka na Wall Streetu, zabilježen je najveći pad vrijednosnica od prosinca 2008. godine.