Američka vojska odlučila dopustiti ženama služenje na podmornicama

AMERIČKO ministarstvo obrane odlučilo je pokrenuti postupak kojim bi se ženama dozvolilo da vojnu službu obavljaju na podmornicama, prenosi britanski BBC pozivajući se na službene izvore u SAD.

Ministar obrane Robert Gates je, prema istim izvorima, odobrio pokretanje postupka te je pismeno obavijestio Kongres o tom planu, koji u roku od 30 dana o tome mora donijeti svoje mišljenje, odnosno prihvatiti preporuku ili je odbaciti.

Ženama koje služe u američkim vojnim snagama još uvijek nije dozvoljeno sudjelovati u borbama na prvoj liniji bojišnice, zbog čega ova preporuka ima posebnu težinu, a šef osoblja američke vojske George Casey naglasio je kako podržava ovu odluku, jer je, kako je objasnio, vrijeme da se dosadašnja praksa preispita.

Žene u američkoj vojsci čine oko 15 posto ukupnog vojnog osoblja, a od 1993.  godine ravnopravno sa muškarcima služe na brodovima u sastavu mornarice kao i u zračnim snagama.

No ulazak na podmornicu ženama je do sada bio onemogućavan pod izlikom da vrlo teški uvjeti života u njima onemogućavaju muškarcima i ženama da zajedno žive i rade.

Prema procjenama stručnjaka proći će još najmanje godina dana rješavanja administrativnih prepreka prije nego prva žena krene na obuku za boravak i rad na podmornici, a očekuje se i da će trebati uložiti dodatna sredstva kako bi se osigurali potrebni uvjeti, odnosno stvorile odvojene kabine za mušku i žensku posadu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.