Američka vojska ušla dublje u Afganistan

AMERIČKI su vojnici, zajedno s oko 600 afganistanskih vojnika i policajaca, nastavili s najvećom američkom vojnom operacijom od one u iračkoj Falluji 2004. godine i zašli dublje u teritorij pod kontrolom talibana.

Marinci su helikopterima spušteni u oblasti Garmsir i Nawa u zloglasnoj provinciji Helmand, a pomogli su i afganistanskim vojnicima da zauzmu oblast Khanishin. Marinci navode kako nakon dolaska u sela odmah organiziraju sastanke sa starješinama i objašnjavaju zašto su došli.

Nova strategija

To je dio strategije kakva će se vjerojatno koristiti u Afganistanu, budući da u zemlji s tako velikim brojem nepismenog stanovništva nije lako komunicirati tradicionalnim sredstvima, kao što su propagandni letci.

Talibani zasad nisu pružili velik otpor u Helmandu, nose se idejom da su i prošle operacije u toj oblasti koja se nije riješila jakog talibanskog prisustva bile neuspješne, pa se zasad ne trude napadati 4,000 marinaca koji su došli.

Jučer je samo nekoliko sati nakon početka operacije "Udar mača" pala oblast Khanishin, u kojoj su talibani uspostavili paralelnu vladu i pravni sustav. U toj je akciji ubijen i prvi marinac, a nije bilo potvrde o civilnim žrtvama.

Afpak

Operacija kombinira elemente protupobunjeničke borbe i propagandnog pristupa, čime se Amerikanci nadaju da će uspjeti kontrirati talibanima. Pitanje je mogu li se marinci kretati jednako brzo kao talibani, koji su u zadnjih osam godina navikli na taktiku brzih i ubojitih napada.

Predsjednik Barack Obama u Afganistan je povukao 11,000 vojnika koji su trebali ići u Irak. U nadolazećem razdoblju taj bi se broj trebao dodatno povećavati. Istodobno s američkom, u Pakistanu traje operacija pakistanske vojske, koja se u dolini Swat bori s talibanima koji tamo već godinama vode vrlo uspješnu pobunu.

Kombinacija napora u Afganistanu i Pakistanu bit će ključna za američke uspjehe, a i ta se dva bojišta podvode pod isto strateško ime – Afpak.

J.D.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.