Američki kazneni sustav pod pritiskom, policajci masovno napuštaju službu

Ilustracija: EPA

OD UBOJSTVA Georgea Floyda prošla su tri tjedna, a američki sustav pod pritiskom je zbog pozivanja javnost na dubinske promjene. 

Prosvjednici pozivaju nadležne da policijske službenike drže odgovornima za svoje zločine i usmjeravaju manje sredstava za njihovo financiranje - u nadi da bi ta sredstva mogla biti preusmjerena za druge stvari. 

Mnogi lokalni čelnici brzo su odgovorili na zahtjeve javnosti, obećavajući daljnju reformu i brzo djelovanje u kontekstu policijske brutalnosti. 

Ipak, u nekim dijelovima SAD-a policijske uprave se suočavaju s vlastitim krizama, a neki su policajci odlučili napustiti službu. 

Situacija u Minneapolisu

U Minneapolisu je barem sedam policajaca podnijelo ostavku potaknuto situacijom, a njih desetak je u procesu napuštanja, rekao je glasnogovornik za CNN

U taj broj ulaze i policajci odgovorni za Floydovu smrt. 

U otvorenom pismu osudili su postupanje Dereka Chauvina, policajca koji je koljenom zgnječio vrat Georgeu Floydu.

"Derek Chauvin nije uspio kao čovjek i lišio je Georgea Floyda dostojanstva i života. Mi nismo takvi", navodi se u pismu koje je potpisalo 14 službenika. 

Situacija u Atlanti

Atlanta je postala epicentar prosvjeda nakon što je u petak ubijen Afroamerikanac Rayshard Brooks.

Šefica policije je dala ostavku, policajac koji ga je ubio je dobio otkaz, a njegov pomagač je dobio posao u administraciji. 

Policijska zaklada Atlante javila je kako je 19 službenika podnijelo ostavku, ali se radilo o pogrešnom broju i zaklada je povukla to priopćenje. 

Prije Brooksovog ubojstva neki su kritizirali način na koji se šest policajaca odnosilo prema mladiću i djevojci koji su samo bili u autu i zbog prosvjeda zaglavili u gužvi.

VIDEO Još dva policajca u Atlanti dobila otkaz, napali studenta i studenticu

Njihov potez kritizirala je sada već bivša šefica policije Erika Shields. 

Situacija na Floridi. 

Policajci u južnoj Floridi tvrde da su zabrinuti za svoju sigurnost te se osjećaju ograničeno zbog "politizacije" svog ophođenja. 

Tvrde kako su minimalno opremljeni i trenirani, a 10 ih je dalo ostavku. 

Također, nisu zadovoljni činjenicom što su zapovjednici kleknuli na jedno koljeno u znak podrške prosvjednicima. 

Situacija u Buffalu

U tom gradu u saveznoj državi New York gotovo 60 službenika podnijelo je ostavku. Naime, izašla je snimka na kojoj su tamošnji policajci uhvaćeni kako su starijeg prosvjednika gurnuli na zemlju. Policajci tvrde kako su samo izvršavali naredbe.

"57 članova podnijelo je ostavku zbog odnosa prema dvojici članova koji su samo izvršavali naredbe", rekao je čelnik John Evans za CNN

Policajci koji su gurnuli starca tvrde da nisu krivi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.