Američki profesori u Algebri stvaraju nove lidere za digitalnu ekonomiju

Foto: Algebra

ZNAČAJ inicijative e-Leadership možda je ponajbolje jednom prigodom naglasila tadašnja članica Europske komisije Lowri Evans, koja je kazala: "Da bi Europa mogla konkurirati, rasti i stvarati radna mjesta, moramo osigurati da imamo ljude koji mogu voditi digitalnu inovaciju i transformaciju naših industrija. Nove tehnologije su ključni motor za rast pogonjen idejama profesionalaca izraženih vještina i poslovnih lidera do 2020."

Jaz između akademskog obrazovanja i potreba gospodarstva, prepoznat na razini Europske unije prije nekoliko godina, potaknuo je razvoj strategije prema kojoj obrazovanje treba skrojiti tako da studenti steknu i široke opće vještine i duboko poznavanje određenog područja.

Među prvim obrazovnim ustanovama u Europi koje su razvile i akreditirale e-Leadership MBA program obrazovanja poslovnih lidera je zagrebačka Algebra.

Profesori s ugledne škole Kelley School of Business

Radi se o stručnom MBA studiju na kojem se uče znanja za poslovnu budućnost i rast karijere, a upisi za novu generaciju polaznika još traju. Program je namijenjen poslovnim ljudima, prvenstveno u dobi od 30 do 50 godina, koje obučava za upravljačke izazove digitalne transformacije i poslovnog razvoja.

Dvogodišnji program obrazovanja koji polazniku donosi 120 ECTS bodova zasnovan je prema najboljim klasičnim MBA programima, a Algebra University College pritom usko surađuje s Kelley School of Business, koji je među prvima u svijetu razvio MBA program i do danas je jedna od najuglednijih obrazovnih institucija te vrste u svijetu.

Internacionalno iskustvo koje pruža Algebrin e-Leadership MBA zbog suradnje s predavačima s Kelley School of Business osigurava projektni pristup svakom obrazovnom modulu koji se predaje, praktična znanja i svjež, drugačiji pristup predavanju. Odnos predavača i studenata je suradnički, naglasak je interakciji, a ne na jednosmjernoj ex-cathedra komunikaciji.

Upisi za novu generaciju polaznika e-Leadership MBA studija još traju

Iz razgovora s polaznicima Algebrinog e-Leadership MBA programa doznajemo da je naglasak uvijek na praktičnim zadacima i projektima, a suradnja je uvijek u prvom planu s tim da se radi u manjim grupama s pet-šest polaznika.

Profesorica Suzanne Van Hove, koja predaje o aspektima uslužnih djelatnosti i kako njima upravljati, dobar je primjer svježeg, inovativnog pristupa predavanju znanja. Dr. Van Hove je, između ostalog, predstavnica SAD-a u ISO tijelu koje donosi međunarodne standarde. 

Posebnost njenog modula IT Service Management, primjerice, upravo je u tome da predaje o svim aspektima usluge, uslužnih djelatnosti i upravljanja njima, a ne samo o uslugama u IT sektoru.

Odnos korisnika i pružatelja usluga

"Primarno je IT svima danas u fokusu, ali pružanje usluga i upravljanje njima bazična je poslovna vještina", naglasila je dr. Van Hove.

Danas je svako područje poslovanja bitno određeno razinom usluge koju pruža, a njen modul posebno istražuje odnos korisnika i pružatelja usluga, gdje su mjesta susreta i kritične točke tog odnosa.

"Kombinacija klasičnih poslovnih modela više nije dovoljna ako ne uključuje i dimenziju usluge", naglašava dr. Van Hove jednu od ključnih posebnosti svojeg modula.

Prof. dr. Suzanne Van Hove sa studentima

U svojim predavanjima prof. Suzanne van Hove služi se različitim metodama, kao što su igra, razgovor, teorijska znanja, mijenjanje uloga… Učenje se provodi u timovima kombinirano s individualnim pristupom, a timovi pritom imaju određene uloge koje su odraz uloga unutar organizacije.

S obzirom na svoja internacionalna iskustva rada s MBA studentima, pitali smo je za posebnosti hrvatskih studenata.

"Hrvatski studenti reagiraju baš kao i svi drugi studenti na svim sveučilištima na kojima sam predavala diljem svijeta. Ljudska nam je priroda svima ista i iskustva su nam svima ista ili vrlo, vrlo slična. Kulturološke razlike su minimalne, svi manje-više radimo iste pogreške i imamo slične pretpostavke kad se radi o uslugama i o tome kako ih koristiti u poslovanju", kaže Suzanne Van Hove.

Polaznici oduševljeni drugačijim pristupom

A kakvi su dojmovi polaznika Algebrinog e-Leadership MBA programa?

Tajana Lovrić, koja radi kao sales manager i consultant u PJR Consultingu, bavi se EU fondovima i kaže da je jako zadovoljna nadogradnjom koju je dobila ovim MBA studijem. "Znanja koja sam stekla ovdje kompatibilna su s poslovnim zadacima koje obavljam", kazala je i pritom istaknula različitost u pristupu predavanjima. "Znanja su predočena na nov, svjež način i profesori imaju taj neki motivirajući, otvoren odnos prema studentima", opisala je svoje dojmove Tajana Lovrić.

Radi se interaktivno i zadaci te motiviraju, naglasila je ova polaznica e-Leadership MBA studija te dodala: "Traži se veliki angažman, ali i ono što se dobije je jedinstvena vrijednost."

Tajana Lovrić: Znanja su predočena na nov, svjež način i profesori imaju motivirajući, otvoren odnos

Maja Pekas, financijska suradnica u uslužnim djelatnostima, istaknula je da joj MBA edukacija olakšava organizaciju i vođenje poslovanja, s obzirom na to da tijekom edukacije dobiva širu sliku o cjelokupnom poslovanju i procesima koji se odvijaju.

"Osim iznimnih i kvalitetnih profesora, koji su otvoreni za svaku diskusiju, uživam u suradnji s kolegama, od kojih također učim jako puno. MBA mi omogućuje napredak u karijeri, budući da znanje koje dobivam mogu odmah primijeniti. To mi daje veću snagu da samouvjerenije donosim poslovne odluke i bolje pregovaram, što, naravno, donosi bolje poslovne rezultate", zaključila je Maja Pekas.

Maja Pekas: MBA mi omogućuje napredak u karijeri, budući da znanje koje dobivam mogu odmah primijeniti

Među polaznicima je i gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, koji je kazao da je izuzetno zadovoljan programom jer mu znanja koja je dobio pomažu da na svoje svakodnevne obaveze gleda na nov način.

"Javna funkcija, javna uprava često su meta kritika i to opravdanih jer poslovanje javne uprave treba biti transparentno, treba paziti na socijalnu osjetljivost i treba biti financijski odgovorno", kazao je gradonačelnik Bilić i dodao da mu ovaj studij pomaže da razumije financijske tokove, motivaciju investitora, odnose rashoda i prihoda i općenito ulogu javne uprave u životu zajednice.

Drugačiji pogled na javnu upravu

Naravno, istaknuo je, tu je i dodatna vrijednost - strani predavači koji razumiju funkcioniranje odnosa poslovnog načina razmišljanja i svih ostalih djelatnosti, pa tako i javne uprave. "Njihova znanja omogućuju mi da na javnu upravu gledam drugačije, dublje i fokusiranije", zaključio je Dubravko Bilić.

Goran Lučin, član Uprave i voditelj poslovanja konzultantske kuće AESTUS, poslovan je čovjek koji vodi privatni biznis, sa svim izazovima koje takav pothvat nosi.

Lučin je u svojoj branši developera uspio primijeniti brojna znanja i iskustva s ovog MBA studija na svoje specifično poslovanje.

"Praktične vrijednosti koje se stječu na studiju velika su prednost", ističe Goran Lučin.

"Predavanja su dobro strukturirana, a profesori su izuzetno stručni i kompetentni, pristupačni i vrhunski profesionalci, stručnjaci na svom području", napomenuo je ovaj polaznik Algebrinog MBA programa i pritom posebno istaknuo korisne uvide u strateški marketing, kreativno razmišljanje i management.

Po svemu sudeći, e-Leadership MBA studij kakav se provodi u Algebri čini se vrlo pristojnom investicijom u budućnost za svakog tko želi unaprijediti svoju karijeru i poslovne dosege, posebno ako se uzme u obzir dodatna vrijednost koju donose iskustva američkih profesora s Kelley School of Business.

Upisi za novu generaciju na e-Leadership MBA studiju još traju pa vrijedi baciti oko i malo ozbiljnije razmisliti o tome. Život je samo jedan.

Sadržaj donosimo u suradnji s Algebrom, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.