Američki šef diplomacije: Čestitamo Kolumbiji na slobodnim i fer izborima

Foto: EPA

AMERIČKI Američki državni tajnik Antony Blinken čestitao je u ponedjeljak Kolumbiji na "slobodnim i fer izborima", poručivši da se veseli suradnji s novoizabranim predsjednikom Gustavom Petrom koji je najavio duboke društvene promjene.

Ljevičar i bivši gerilac Gustavo Petro osvojio je na izborima 50.5 posto glasova, a njegov protukandidat, neovisni Rodolfo Hernandez, 47.3 posto.

Šezdesetdvogodišnji Petro izborio je tako neočekivano uvjerljivu izbornu pobjedu, nakon mrtve trke u predizbornim anketama. 

Senator i bivši gradonačelnik glavnog grada Bogote obećao je u kampanji borbu protiv nejednakosti besplatnim fakultetskim obrazovanjem, reformama mirovinskog sustava i visokim porezima na neproduktivno zemljište.

Predložio je i zabranu novih naftnih projekata i najavio provedbu mirovnog sporazuma s pobunjeničkom skupinom FARC i pregovore s gerilskom skupinom ELN. 

"Čestitam narodu Kolumbije što se izjasnio na slobodnim i fer predsjedničkim izborima", izjavio je u priopćenju američki državni tajnik. 

"Veselimo se suradnji s novoizabranim predsjednikom Petrom na kontinuiranom jačanju američko-kolumbijskih odnosa i usmjeravanju naših naroda u bolju budućnost", dodao je Blinken.