Amerika izrekla rekordnu kaznu Lufthansi

Ilustracija: EPA

Sjedinjene Države izrekle su Lufthansi rekordnu kaznu od 4 milijuna dolara jer je zrakoplovna tvrtka 2022. zabranila let Židovima jer su neki od njih navodno odbili slijediti tadašnja pravila o obveznom nošenju maske za lice. 

Američko ministarstvo prometa priopćilo je da je Lufthansa diskriminirala putnike, tretirajući ih "kao da su svi jedna grupa", iako mnogi nisu putovali zajedno i nisu se poznavali. U priopćenju stoji kako je riječ o najvećoj kazni koja je ikada izrečena zrakoplovnoj tvrtki zbog kršenja građanskih prava, prenosi BBC.

Lufthansa je odgovorila da će platiti kaznu kako bi izbjegla sudski spor, ali je zanijekala diskriminaciju, okrivljujući za incident "lošu komunikaciju". "Lufthansa je posvećena tome da bude ambasador dobre volje, tolerancije, različitosti i prihvaćanja", stoji u priopćenju tvrtke. 

Ministar: Današnja akcija šalje jasnu poruku

Putnici na spornom letu putovali su iz New Yorka za Budimpeštu, s presjedanjem u Frankfurtu, u svibnju 2022. godine. Mnogi putnici bili su muškarci odjeveni u "prepoznatljivu odjeću kakvu obično nose ortodoksni židovski muškarci" koji su rezervirali svoje karte preko istih putničkih agencija. 

Kapetan je upozorio osiguranje Lufthanse da neki putnici nisu slijedili upute koje zahtijevaju nošenje maske i zabranjuju okupljanje u prolazima i na drugim mjestima u zrakoplovu. Zbog toga je onemogućeno daljnje putovanje za više od 100 putnika, od kojih su svi bili Židovi. 

"Nitko se ne bi trebao suočiti s diskriminacijom kada putuje, a današnja akcija šalje jasnu poruku zrakoplovnoj industriji da smo spremni istražiti i poduzeti mjere kad god su građanska prava putnika povrijeđena", poručio je američki ministar prometa Pete Buttigieg.

Američko ministarstvo prometa potvrdilo je kako su putnici intervjuirani za potrebe istrage kazali da nisu svjedočili nedoličnom ponašanju. Lufthansa kasnije nije uspjela identificirati ni jednog putnika koji nije slijedio pravila.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.