NEREDI U AMERICI

Amerika je na rubu. Ova dva prizora to najbolje simboliziraju

Foto/Screenshot: EPA/Storyful

NA ODREĐENI način Amerika je u jedva nešto više od mjesec dana napravila puni krug - od policijske brutalnosti i terora do onog revolucionarnog.

Od potpuno neopravdanog policijskog ubojstva nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda 25. svibnja u Minneapolisu, preko masovnih, često nasilnih prosvjeda, praćenih zahtjevom za ukidanjem policije pod dvosmislenom parolom "Defund the Police", do po svemu sudeći jednako neopravdanog ubojstva neimenovanog crnog mladića u noći 29. lipnja u Seattleu. Druga osoba koja je s njim bila u automobilu, 14-godišnjak, ranjena je. 

>>Jedan tinejdžer ubijen, a drugi ranjen u autonomnoj zoni prosvjednika u Seattleu

Njih dvojicu su, naime, ustrijelili naoružani pripadnici samoproglašene komunalne zaštite koja je zamijenila policiju u Autonomnoj zoni Capitol Hill, poznatijoj kao CHAZ, u istoimenoj četvrti Seattlea. CHAZ je nastao kad se, nakon višednevnih nasilnih sukoba policije i prosvjednika, policija na zapovijed gradonačelnice Jenny Durkan povukla iz lokalne postaje, a prosvjednici preuzeli kontrolu nad postajom i cijelom četvrti. 

CHAZ - od uličnog "festivala" do kaosa i bezakonja

Ono što je uslijedilo bila je kombinacija prosvjedne enklave po uzoru na Occupy Wall Street iz 2011., ulične zabave i komune, odnosno radikalnog društvenog eksperimenta u samoupravljanju bez policije i uplitanja gradskih i državnih vlasti. 

"To nije oružana okupacija. To nije vojna hunta. Osigurat ćemo povratak tamo, ali imamo ulične zabave i slično u tom dijelu Seattlea svo vrijeme... Trenutno nema nikakve prijetnje javnosti", tvrdila je gradonačelnica Durkan, osvrćući se na bijesne poruke predsjednika Donalda Trumpa da vlasti Seattlea moraju odmah staviti pod kontrolu zonu koju vode "gadni anarhisti", inače će on to napraviti.

>>Amerika bruji o CHAZ-u, četvrti Seattlea koju su okupirali anarhisti

No iako je CHAZ neko vrijeme bio miran, a novinarske reportaže prikazivale gotovo festivalsku atmosferu, oružano nasilje uskoro je uslijedilo. Ubojstvo u noći s ponedjeljka na utorak bilo je četvrta pucnjava u CHAZ-u, naknadno preimenovanom u CHOP.

Naime, 20. lipnja također je ubijen 19-godišnji Afroamerikanac Horace Lorenzo Anderson, a jedan 33-godišnjak je teško ozlijeđen, navodno u obračunu bandi. Kada je policija ušla u CHAZ nakon pucnjave, dočekala ju je, prema riječima policije, nasilna gomila koja joj nije dozvolila da ode na mjesto zločina. 

"Dosta je bilo. Moramo se vratiti u ovo područje", izjavila je šefica policije Seattlea Carmen Best. inače i sama Afroamerikanka. 

"Dvojica afroameričkih muškaraca su mrtva, i to na mjestu koje tvrdi da radi za pokret Crni životi vrijede (Black Lives Matter). Ali njih više nema, oni su mrtvi", poručila je znakovito. "A imali smo i brojne druge incidente - napade, silovanja, pljačku, pucnjave - tako da je ovo nešto što će se morati promijeniti", dodala je. "Potpuno je neodgovorno da se ovaj trend nastavi."

>>Širi se snimka na kojoj crnac brutalno mlati bijelog prodavača u Americi

Zamijenili policiju pa postali gori od nje

Budući da je policija potvrdila da su u oba slučaja dokazi uklonjeni, a svjedoci ne surađuju s istražiteljima, upitno je hoće li počinitelji ubojstva ikad biti pronađeni. No prema nekim izvještajima koji su se pojavili na društvenim mrežama, čini se da su naoružani "čuvari" CHAZ-a pucali na nedužne ljude nakon što su zamijenili njihov automobil za drugi iz kojeg je netko pucao istu večer. Dvojica mladića koja su ustrijeljena navodno nisu imala nikakvo oružje kod sebe. 

Gradonačelnica Durkan u međuvremenu je dala do znanja da će se policija vratiti u okupiranu zonu "u bližoj budućnosti", ali to se još nije dogodilo. 

Grafit koji su prosvjednici napisali na ulazu u policijsku stanicu u središtu Autonomne zone Capitol Hill (CHAZ), kojim su izmijenili naziv Istočna policijska postaja Seattlea u Istočna narodna postaja Seattlea, simbolična je scenografija za polagano potonuće ove "autonomne zone" u kaos i bezakonje 

Od Crnih pantera do suvremenih radikala

Ispod tog natpisa stoji poster Angele Davis, poznate afroameričke aktivistkinje iz borbe za građanska prava crnaca iz šezdesetih godina prošlog stoljeća. No Davis, bivša pripadnica militantne Stranke crnih pantera, koja je zagovarala i povremeno prakticirala oružanu borbu crnaca, a kasnije i Komunističke partije SAD-a, bila je jedna od predvodnica radikalnog krila tog pokreta - onog koje nije htjelo samo ukidanje segregacije i jednakost Afroamerikanaca već i potpunu političku revoluciju, uz crnački nacionalizam i socijalizam kao glavne ideje vodilje. 

>>Hoće li Amerika ukinuti policiju?

Davis, kojoj je na studiju filozofije u Berlinu mentor bio čuveni marksistički filozof Herbert Marcuse, potvrdila je da i dalje stoji iza svojih šezdesetosmaških ideala u nedavnom intervjuu za ljevičarsku emisiju Democracy Now.

"Uvjerena sam da ćemo se za ultimativno uništenje rasizma trebati okrenuti prema više socijalističkoj organizaciji naših ekonomija. Mislim da je pred nama dug put prije nego što ćemo moći početi govoriti o ekonomskom sustavu koji nije temeljen na eksploataciji i super-eksploataciji crnih ljudi, Latinosa i drugih rasno određenih populacija", rekla je u intervjuu 15. lipnja.

Drugi slučaj vezan uz prosvjede koji je odjeknuo i Amerikom i svijetom dogodio se u nedjelju navečer, 28. lipnja, u St. Louisu, Missouri. 

Bračni par iz St. Louisa - naoružani rasisti ili obitelj koja se branila od rulje?

Iako su detalji incidenta kontradiktorni, ono što se, po svemu sudeći, dogodilo je sljedeće: povorka od nekoliko stotina antirasističkih prosvjednika, na putu za kuću gradonačelnice, provalila je kroz željezna vrata ograđene zajednice. Na putu privatnom ulicom dočekao ih je, stojeći ispred ulaza svoje kuće, naoružani bračni par. Suprug Mark McCloskey nosio je poluautomatsku pušku AR-15 u rukama, a žena Patricia McCloskey pištolj. Oboje su bijelci, dok je većina prosvjednika, koliko se može vidjeti na snimci, crna.

Srećom, nije došlo do pucnjave ni drugog oblika nasilja. No budući da su McCloskeyi držali svoje oružje upereno prema prosvjednicima, to se vrlo lako moglo dogoditi. McCloskeyi tvrde da su njihov dom i životi bili ugroženi i da su se branili od agresivne i potencijalno opasne rulje.

>>Američki par uperio oružje u prosvjednike pred svojom kućom, pogledajte snimku

 

 

"Ovdje (ispred naše kuće) nema javnih pločnika i ulica. Rekli su nam da će nas ubiti, da će naš dom spaliti i ubiti našeg psa. Bili smo sami, suočeni s bijesnom gomilom", rekao je naknadno McCloskey, tvrdeći da je na vratima kroz koja su prosvjednici prošli stajao natpis "privatna ulica" i "zabranjeno ometanje posjeda".

"Bio sam žrtva rulje koja je došla kroz vrata. Nije me briga koje su boje bili. Nije me briga koja je njihova motivacija", dodao je u intervjuu za CNN. 

A s obzirom na nerede kojima smo svjedočili diljem Amerike prošli mjesec, uz nekoliko ubojstava i niz napada te slučajeva uništavanja i pljačke poslovnih objekata i domova, teško je reći da McCloskeyi nisu imali pravo kad su se bojali za svoju sigurnost.

>>Kaos u SAD-u izvan kontrole, divljaju policija i prosvjednici. Ovo su najgore snimke

Ekstremisti oteli prosvjede

Razni politički i policijski dužnosnici, uključujući ministra pravosuđa Billa Barra, šefa FBI-a Christophera Wraya, sigurnosne eksperte, ali i demokratske gradonačelnike i guvernere, potvrdili su da iza nereda, paleži, sukoba s policijom i općenitog nasilja, koje od početka prati prosvjede, često stoje lijevi radikali, pripadnici pokreta Antifa i anarhisti, a u nekim slučajevima i desni ekstremisti kao što su oni iz takozvanog pokreta Boogaloo, koji priželjkuje novi građanski rat. 

"Pravi tvrdokorni tipovi, to je njihov posao. Oni su uključeni u ovu borbu. Oni trebaju prosvjede na ulicama kao paravan da bi se ubacili", komentirao je, primjerice, za USA Today Adam Leggat, bivši antiteroristički časnik britanske vojske koji sad radi kao sigurnosni konzultant.

>>Jesu li ekstremisti oteli prosvjede zbog smrti Georgea Floyda?

Kao što je u svom članku prošlog tjedna primijetio konzervativni kolumnist New York Timesa Ross Douthat, ovaj novi politički pokret, koji uživa gotovo neviđenu podršku šire javnosti, političkog, medijskog, kulturnog i poslovnog mainstreama, na neki način predstavlja poraz vizije neuspješnog demokratskog kandidata za predsjednika Bernieja Sandersa. Umjesto njegove borbe protiv elite koju čini najbogatijih 1% društva i rastuće ekonomske nejednakosti, američka ljevica i liberali ujedinili su se, zajedno s velikim korporacijama, medijima i elitama, u kampanji za ukidanje financijskih sredstava policiji, ali i dubinsko preustrojenje američke kulture i društva.

Zemlja na rubu točke bez povratka

Dobrodošla podrška borbi protiv sustavnog rasizma i policijskog nasilja pretvorila se u opravdavanje i zatvaranje očiju pred vladavinom ulice koja se manifestirala u zauzimanju policijskih postaja, ultimativnim zahtjevima prema izabranim demokratskim vlastima i rušenju spomenika - ne samo vođa Konfederacije, koja se u Američkom građanskom ratu borila za očuvanje ropstva, već i mnogih drugih: od Kristofora Kolumba do bivšeg predsjednika SAD-a i vodećeg generala koji se borio protiv Konfederacije Ulysessa Granta.

U isto vrijeme neke gradske vlasti i institucije i same uklanjaju određene kontroverzne spomenike, pa tako čak i onaj američkog predsjednika Theodorea Roosevelta.

>>BBC uklonio epizodu najsmješnijeg sitcoma ikad, ljudi bijesni: "Humor je mrtav"

Sve je ovo popraćeno i nedavnim velikim čistkama ekstremnih desničara na društvenim mrežama poput Reddita i YouTubea, kao i uklanjanjem filmova i epizoda serija koje njihovi izdavači sada procjenjuju kao rasističke, u očitoj želji da pokažu da i oni poduzimaju konkretne napore u borbi protiv rasizma. No mnogo konkretnija posljedica takvih kulturnih čistki je ogorčenost zbog cenzure i daljnja ideološka polarizacija. 

U isto vrijeme, očekivano, i desničarski ekstremizam jača, a bračni par McCloskey postao je preko noći svojevrsni heroj takozvane alternativne desnice na društvenim mrežama. Stoga su navedeni incidenti u Seattleu i St. Louisu zabrinjavajuća slika kaosa u koji bi Amerika mogla potonuti ako se trenutno stanje nastavi. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.