Amerika se oprašta od Busha starijeg, sprovod je sutra

Foto: EPA

MNOGOBROJNI Amerikanci odaju danas u zgradi washingtonske Nacionalne katedrale posljednju počast pokojnom bivšem američkom predsjedniku Georgeu H. W. Bushu, koji je umro prošli tjedan u dobi od 94 godine.

Prvi uzvanici počeli su stizati već ujutro na svečanost koja je počela u 11 sati po lokalnom vremenu, u nazočnosti Donalda i Melanije Trump, Baracka i Michelle Obame, obitelji Clinton i Carter, kao i obitelji Bush.

U katedrali se nalazi oko 3000 ljudi, piše CNN. Osim Trumpa, među njima su i četvorica bivših američkih predsjednika, britanski princ Charles i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Gledajte prijenos uživo:

Trump neće govoriti na pogrebu

Bush stariji, 41. američki predsjednik i otac 43. američkog predsjednika Georgea W. Busha, bit će pokopan sutra u Teksasu. Trump će biti na državnom ispraćaju Busha, ali neće govoriti.

To je prvi put u gotovo pola stoljeća da aktualni predsjednik neće govoriti na pogrebu nekog od prethodnika. Zadnji se put to dogodilo 1973. kada je Richard Nixon "preskočen" na pogrebu Lyndona Johnsona.

Na dan nacionalne žalosti većina državnih institucija i Wall Street su zatvoreni, a glasanja u Kongresu i rasprave na Vrhovnom sudu su odgođeni.

Bush je za predsjednika izabran 1988. nakon što je dva mandata bio potpredsjednik Ronalda Reagana.

U Bijeloj kući proveo je samo četiri godine, no u tom kratkom razdoblju okončao je iračku okupaciju Kuvajta i vodio zemlju kroz posljednje trenutke Hladnog rata. Utrku za drugi mandat 1992. je izgubio od demokrata Billa Clintona.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.