Amerikanci prepustili Iračanima kontrolu nad zadnjim zatvorom



AMERIKANCI su iračkim vlastima predali kontrolu i nad zadnjim zatvorom, što je veliki korak u stjecanju potpune samostalnosti Iraka sedam godina nakon početka invazije.

Iračko preuzimanje kontrole nad zatvorom Karkh blizu međunarodne zračne luke u sjeverozapadnom dijelu Bagdada također označava kraj jednog od težih elemenata američke prisutnosti u Iraku, definiranog slučajem zlostavljanja zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib.

Ostaje pitanje koliko su iračke vlasti spremne potpuno se nositi s ovim dijelom kontrole nad zemljom. Zatvorenicima koje su nadzirali Amerikanci su se od 2004. godine, kad je izbio skandal sa zlostavljanjem, uvjeti boravka u zatvoru poboljšali, dok su se zatvorenici u iračkim zatvorima često žalili na mučenje i premlaćivanje.

Amerikanci su zatvor nazivali Camp Cropper, a u njemu su čuvali pripadnike svrgnutog režima Sadama Huseina. Tamo su čuvali i bivšeg diktatora, sve dok nije smaknut 2006. godine. Iračani su bazu, koja sad drži 1500 zatvorenika, preimenovali u zatvor Karkh.

Amerikanci će u zatvoru i dalje držati 200 zatvorenika, među njima i osam članova režima. Oni će biti čuvani u posebnom odjelu i zadnji su zatvorenici nad kojima Amerikanci imaju kontrolu u cijeloj zemlji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.