Amerikanci zaustavljaju neke programe pomoći Nigeru

Ilustracija: EPA

VLADA Sjedinjenih Američkih Država odlučila je zaustaviti neke programe pomoći stranim državama, a koju koristi vlada Nigera, ali će nastaviti pružati humanitarnu pomoć i pomoć u hrani, rekao je jučer američki državni tajnik Antony Blinken.

Vojna hunta svrgnula je 26. srpnja demokratski izabranog predsjednika Nigera Mohameda Bazouma i njegovu vladu u sedmom vojnom preuzimanju vlasti u zapadnoj i središnjoj Africi u manje od tri godine. Svrgnuti čelnik Nigera zatražio je od SAD-a i "cijele međunarodne zajednice" da pomognu u "obnovi ustavnog poretka". 

Zapadne države strahuju da će se Niger okrenuti Rusiji

U svom komentaru objavljenom u Washington Postu svrgnuti predsjednik Mohamed Bazoum je naveo da piše "kao talac". Također je upozorio da bi regija mogla još više doći pod ruski utjecaj preko skupine Wagner koja djeluje u susjednim zemljama. 

Zapadne države strahuju da bi Niger mogao pratiti primjer svojih susjeda u okretanju prema Rusiji kao savezniku, kao i da će to ojačati islamiste, a susjedne zemlje Nigeru iz Zapadne Afrike su zaprijetile vojnom intervencijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.