Analitičar o priznanju TikToka: Vaše podatke sada ima i kineska vlada

Foto: EPA/Twitter

TIKTOK je počeo upozoravati svoje korisnike u Europi da zaposlenici ove kineske kompanije koji se nalaze izvan europskog kontinenta imaju pristup njihovim osobnim podacima. To se prvenstveno odnosi na Kinu i na političke i regulatorne zabrinutosti u vezi kineskog pristupa podacima korisnika te društvene mreže.

TikTok je, naime, ažurirao svoje politiku privatnosti kako bi dobio odobrenje korisnika da njihovim podacima mogu pristupiti zaposlenici iz drugih zemalja i tako osigurao "dosljedno, ugodno i sigurno" korištenje platforme. 

TikTok: "Sve je u skladu s GDPR-om"

"Na temelju iskazane potrebe da rade svoj posao, a u skladu s nizom snažnih sigurnosnih kontrola i protokola odobrenja te putem metoda koje su priznate u skladu s GDPR-om, dopuštamo određenim zaposlenicima unutar naše korporacije koji se nalaze u Brazilu, Kanadi, Kini, Izraelu, Japanu, Maleziji, Filipinima, Singapuru, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama daljinski pristup europskim korisničkim podacima s TikToka", rekla je voditeljica TikToka za privatnost u Europi Elaine Fox, a prenosi The Guardian.

Podaci bi se, kažu u TikToku, mogli koristiti za provjeru aspekata platforme, uključujući izvedbu njezinih algoritama, koji preporučuju sadržaj korisnicima i otkrivaju dosadne automatizirane račune. TikTok je ranije priznao da nekim korisničkim podacima pristupaju zaposlenici matične tvrtke ByteDance u Kini.

Iako je TikTok u više navrata uvjeravao da preko korisničkih podataka ne prati građane drugih zemalja, a izvršni direktor TikToka, Shou Zi Chew, izjavio je kako niti jedan podatak nije podijeljen službenicima kineske vlade, analitičar i kolumnist Washington Posta i CBS-a, Isaac Stone Fish, upozorio je da je TikTok ovim potezom ustvari priznao suprotno. Presudan je ovdje, kaže, utjecaj Komunističke partije Kine na kineske kompanije.

"Ako dijelite podatke s kineskom tvrtkom, dijelite ih s Komunističkom partijom Kine"

"Svaka kineska tvrtka s najmanje tri člana Partije mora imati partijsku ćeliju. TikTokova korporativna grupacija - uključujući ByteDance i druge - vjerojatno zapošljava stotine, ako ne i tisuće, članova Partije. Partija kontrolira, a na neki način ona je i vlada. Osim partijskih ogranaka, postoje zaposlenici koji imaju 'dvostruke veze' s Partijom. Forbes je, na primjer, otkrio da najmanje petnaest zaposlenika ByteDancea trenutno radi za kinesku državu", objašnjava Fish.

Uz to, nastavlja, kineski zakoni o podacima zahtijevaju dijeljenje određenih podataka s vladom, dok prema kineskim normama tvrtke dijele podatke s vladom/partijom kad god se to od njih zatraži i neće se buniti ako ih vlada uzme bez pitanja.

"Tako zaposlenici TikToka koji su članovi stranke, predstavnici stranke i/ili službenici kineske vlade mogu pristupiti podacima TikToka. Dakle: ako dijelite podatke s velikom kineskom tvrtkom, dijelite podatke s Komunističkom partijom Kine. I to je ono što je TikTok upravo priznao da radi u Europi", poručuje Fish.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.