Analitičari i novinari odgovorili kome je bliži MOST - SDP-u ili HDZ-u

Screenshot: HRT

U EMISIJI Otvoreno na HRT- jučer su raspravljali novinari i politički analitičari Jasmina Popović, Višnja Starešina, Milan Ivkošić i Tomislav Klauški. Tema o kojoj se najviše govorilo jest kome je MOST bliži - HDZ-u ili SDP-u.

Klauški je podsjetio na glavno obećanje SDP-a, a to je da nema povratka na staro. Koalicija s MOST-om spriječila bi povratak HDZ-a na vlasti, no MOST bi koalicijom s SDP-om pogazio jednu od svojih tvrdnji, smatra Klauški.

"Prema programu koji je MOST predložio i koji su neki analitičari proglasili najdesnijim, Božo Petrov bi bio čovjek okrenut leđima sa škarama u ruci na plakatima SDP-a. Ako je Milanović gradio cijelu svoju kampanju na rezovima, onda ne smije ići na rezove", pgodine podsjetio je Klauški. Naime, SDP je prije 4 obećao stvar koje nije ispunio, a koje se sada nalazi u programu MOST-a.

"Ako HDZ i SDP ne žele ići s MOST-om onda će možda ići zajedno", dodao je Klauški.

"SDP-u i HDZ-u je potreban psihijatar"

Milan Ivkošić smatra kako je i SDP-u i HDZ-u je potreban psihijatar.

"Ako imam dobru predodžbu o onome što psihijatar radi, ja bi radije da psihijatar u Vladu donese ohrabrenje, bilo kojoj stranci s kojom MOST bude koalirao", rekao je Ivkošić i dodao da je budućoj Vladi potrebna hrabrost u odnosu s bankama, EU i izjegličkoj krizi. Rekao je kako bi nam trebao "netko poput Orbana" te da je on glasao za HDZ i da je MOST glasače oduzeo upravo toj stranci.


Prema ovom što smo dosad vidjeli, smatra Jasmina Popović, prevladava strah MOST-ovaca. Boje se da će razočarati rodbinu, svoje birače i svima kojima su obećali da neće ići niti s jednima niti s drugima. Također je mišljenja kako je MOST heterogen i teško postiže dogovor i da još uvijek viđamo heterogene odluke.

"Iz MOST-a se moraju izdvojiti oni koji ne želi ići niti s jednom opcijom i oni koji žele uzeti mjesto u Vladi i snositi odgovornost. MOST može reći, mi želimo SDP bez Milanovića ili HDZ bez Karamarka, nađite novog mandatara", rekla je Popović.

Višnja Starešina uvjerena je kako MOST ima velike šanse i odgovornu poziciju te da je stoga korektno dati im nekoliko dana da se organiziraju i odluče kako dalje.

Starešina: MOST može biti donositelj promjena

"Mislim da je MOST, ako nađe unutarnju snagu i odgovornost, taj jezičac koji može imati snagu za promjenu",rekla je Starešina te dodala kako onu tu opciju vidi samo u jednoj stranci, odnosno da se radi o koaliciji MOST-a i HDZ-a. Kazala je i kako se nada da će Vlada biti sastavljena na načelima koja je rekla, "ili neće biti sastavljena uopće".

Starešina je također MOST-ovo inzistiranje da ne ide ni s Karamarkom ni s Milanovićem "čista ucjena", na što je Klauški naglasio kako je to njihovo pravo.

Jasmina Popović spomenula je kako bi raznolikosti unutar MOST-a mogle stvarai probleme. Kako kaže, Lovrinović zastupa jedan program, dok drugi dio stranke zagovara najdesniji gospodarski program. Smatra i kako SDP biračima može poručiti da moraju provesti te rezove i reforme, kako bi mogli provesti neke od socijaldemokratskih programa.

"Sigurno da bi HDZ i SDP učinili sve da krivicu za nove izbore prenesu na MOST jer se ni s kim nisu mogli dogovoriti", rekla je Popović dok je Klauški zaključio kako "HDZ treba cijeli MOST, dok SDP-i cijeli MOST ne treba."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.