Anders Fogh Rasmussen je izabran za novog glavnog tajnika NATO saveza

ANDERS FOGH RASMUSSEN će biti novi glavni tajnik NATO saveza, odlučeno je danas na godišnjem summitu NATO-a koji se održava u francuskom gradu Strasbourgu.

Rasmussen je danski premijer, a na visokoj dužnosti u NATO-u će zamijeniti bivšeg nizozemskog ministra vanjskih poslova i aktualnog glavnog tajnika NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera.

Odluku je obznanio upravo De Hoop Scheffer kojemu mandat završava za nepuna četiri mjeseca, točnije 1. kolovoza ove godine.

Osim Rasmussena za mjesto glavnog tajnika su se natjecali norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere i bivši ministar obrane Velike Britanije Des Browne.

Turskoj bi se kritike mogle vratiti poput bumeranga

Prije nego što je izabran Rasmussen je morao pretrpjeti kritike Turske koja je nezadovoljna Rasmussenovim odnosom prema objavi karikature proroka Muhameda u danskim medijima 2006. godine.

Povjerenik za proširenje Europske unije Ollie Rehn nedavno je kritizirao turske zamjerke na račun Rasmussena rekavši da bi se kruti stav Ankare mogao negativno odraziti na turske ambicije za članstvom u Europskoj uniji.

Rehn je također rekao da će se među državama članicama EU postaviti pitanje o odnosu Turske u pogledu prihvaćanju europskih vrijednosti poput slobode govora.

Osim zbog toga što je Rasmussen stao u obranu danskih medija koji su objavili karikaturu proroka Muhameda, Turska je nezadovoljna i njegovom odlukom kojom je dozvolio djelovanje kurdskoj televiziji u Danskoj, a za koju Turska smatra da je naklonjena kurdskim pobunjenicima.

R.I.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.