Andrija Kević: Nemam nikakvih poslovnih veza s Janafom

PRIJE dva dana Index je pisao o tome kako bi ministar Božidar Kalmeta mogao otići iz Vlade u zamjenu za mjesto predsjednika Uprave Janafa. U tom je tekstu spomenuto nagađanje naših izvora kako će vrlo brzo početi pritisak na sadašnjeg predsjednika Uprave Janafa Antu Markova, i to preko poduzetnika Andrije Kevića. Kević se zaista jako brzo pojavio u medijima, i to, kako sam kaže, u seriji neistina izrečenih na svoj račun.

I Božidar Kalmeta i Jadranka Kosor oštro su demantirali ideju o Kalmetinoj smjeni i prelasku u Janaf.

Jutarnji list objavio je tekst Gordana Malića o Keviću, navevši ga kao "financijera HSS-a", te sudskim procesima protiv njega i istrazi koju DORH vodi zbog sumnji na pranje novca. Jedan se slučaj tiče navodnog izvlačenja novca preko tvrtke MAK za hotelsko poduzeće Hoteli Vodice d.d. Kevića se ovdje povezuje s Markovom, budući da je članica Nadzornog odbora MAK-a donedavno bila Markovljeva supruga Vanja. MAK je navodno poslužio kao paravan za kupovinu nekretnina, a kasnije se te nekretnine po navodno prenapuhanim cijenama koristilo za jamstvo preko kojega su Vodičanka i Vodice dobivali milijunska sredstva.

Drugi slučaj tiče se "kupoprodajnih ugovora vrijednih 3,6 milijuna eura koje je Vodičanka sklopila s posrednikom Croatia Factoringom", uz kreditno jamstvo Karlovačke banke preko odvjetničkog društva Brown & Rodnick u Londonu.  

"Neistine, i to stare neistine i gluposti"

"Jutarnji reciklira neistine, i to stare neistine. Kao prvo, ne radi se o 26 milijuna eura, nego 26 milijuna kuna uloženih u nekretnine, što sam novinaru Maliću i rekao. Mojim novcem su preko MAK-a kupovane male čestice preko, u vrijednosti od 80 do 300 eura po kvadratu, koje su kasnije okrupljivane da bi se moglo dobiti građevinske dozvole. Prošle godine, kad sam vidio da je klima takva da je suludo investirati u Hrvatskoj, ponudio sam banci da obaveze Hotela Vodice d.d. podmirim zemljištem u vlasništvu MAK-a. Procjena vještaka banke bila je na 330 eura po kvadratu, ali banka nije htjela obaveze podmirivati po toj, nego po cijeni od 205 eura po kvadratu, dakle gotovo 50 posto manjoj.


S obzirom na recesiju pristao sam na tu cijenu, što je prihvatila i Porezna uprava. Teško je, dakle, reći da se radi o napuhanim cijenama, kad sam podmirivanjem dugova samo uspio izvući obaveze. Nadalje, ja nisam izvlačio novac iz MAK-a da bih ostvario korist za drugu tvrtku, nego sam obaveze drugie tvrtke podmirio zemljištem MAK-a, i to po gotovo dvostruko manjoj cijeni od procijenjene. Ne samo da se ne radi o zločinu i da je sva procedura poštovana, nego čak nisam ni zaradio na tom poslu", rekao je Kević.

"Nemam veze s HSS-om"

"Što se tiče tvrtke same MAK, ona je osnovana kako bih pomogao svom prijatelju Milanu Bujasu, predsjedniku šibenskog SDP-a koji je 2004. godine ostao bez posla. Budući da sam imao sredstva, jer sam vani zaradio ozbiljan novac, htio sam mu pomoći, pa sam osnovao tvrtku , preko koje smo kupovali nekretnine, kako bih čovjeku mogao dati plaću, da ne ostane na ulici. Ante Markov je, to nije nikakva tajna, moj dobar prijatelj, a njegovu sam suprugu stavio u NO, budući da smo svi zajedno htjeli pomoći prijatelju", tvrdi Kević. Bujas je u međuvremenu preminuo, a Kević se čudi kako ga se uspijeva povezivat s Markovom i prljavim poslovima, kad niti ima prljavih poslova, niti je s Markovom išta drugo osim prijatelj, a HSS-u ne pripada ni svjetonazorski, ni po članstvu, a kamoli da je njegov financijer.


"Činjenica je da se u Britaniji nije vodio postupak protiv mene, nego provjera sredstava uplaćenih u Britaniji. Ja sam u tom slučaju bio svjedok, i to svjedok optužbe, a blokirana sredstva su uredno vraćena. No, očito činjenice ne odgovaraju onima koji plasiraju informacije, pa se pristupa stavu 'tim gore po činjenice'.", rekao je za Index Kević, kojeg ljuti to što je u tekstu optužen bez ijednog pravog dokaza.

"Moram li platiti nekakav reket?"

Radi se o slučaju u kojemu je Kević, kako kaže, bio žrtvom prevare poslovnog partnera Ytzchaka Sophera, koji mu je ponudio investiranje u hotel u Bruxellesu, u vrijednosti od 3,9 milijuna funti. Na nagovor Sophera, Kević je novac posudio preko svoje tvrtke, a kasnije se ispostavilo da je Sopher prevarant. O razmjeru prevare saznao je tek preko londonske policije, koja je blokirala dio sredstava koje je Kević isplatio, u vrijednosti od 1,9 milijuna funti. Istodobno je DORH pokrenuo istragu, bez stvarnih osnova, tvrdi Kević, koji je svjedočio u slučaju pritvorenog Sophera, a novac mu je, kako pokazuju dokumenti sa suda u Westminsteru, vraćen u prosincu. 

Upitali smo Kevića smatra li da ima nečega u Indexovom predviđanju da će se preko njega pokušati vršiti pritisak na Markova, kako bi se eventualno otvorilo mjesto za Kalmetu. "Teško mi je naći racionalan razlog za ovakve neistine. Ima logike u tome što kažete, ne znam činjenice, ali neka logika očito postoji. Ne razumijem cijelu priču. Moram li platiti nekakav reket? U redu, ali neka mi kažu kome i koliko. Ovo nema smisla. Potežu se stare afere, a kad se za jednu dokaže da nije utemeljena, kreću s drugom". 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.