ANKETA Treba li ministar Kujundžić dati ostavku?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

CIJELU zemlju potresla je jučerašnja tragedija kada je u Zaprešiću mladić umro na rukama prolaznika. Hitna pomoć došla je bez liječnika. 

No HDZ-ov ministar Milan Kujundžić cijeli se dan nije javio, kao da se to njega ne tiče i kao da upravo on nije najodgovornija osoba za hrvatsko zdravstvo. Jedino što smo dobili iz Ministarstva zdravstva nevjerojatno je priopćenje u kojem piše da je "sve bilo prema pravilima struke". Priopćenje su objavili u trenucima kad je inspekcija koju su poslali u Zaprešić tek izlazila na teren. Kada se u popodnevnim satima javio na naš poziv, nije baš bio raspoložen za odgovaranje na pitanja, pogotovo na ono najvažnije - hoće li podnijeti ostavku? Da stvar bude još skandaloznija, ponašao se kao da ga cijela situacija zapravo zabavlja.

Zbog jučerašnje smrti mladića u Zaprešiću i još jedne osobe u Jastrebarskom, što je jasno pokazalo katastrofalno stanje u koje je dovedena hitna pomoć, a za što je posljednje dvije godine odgovoran Kujundžić, ali i zbog njegovog današnjeg ponašanja, pitamo vas - treba li Kujundžić otići s mjesta ministra?

Podsjetimo, mladiću je jučer pozlilo na ulici, a u pomoć su mu priskočili Zaprešićanin Damir Pungartnik, jedna medicinska sestra koja se slučajno tamo zatekla te drugi prolaznici. Hitna je, prema riječima svjedoka, došla za više od 12 minuta, iako je udaljena 600-tinjak metara od mjesta događaja, a u njoj nije bilo liječnika, nego samo vozač i medicinska sestra. Pungartnik je jučer ispričao da djelatnici hitne kod sebe nisu imali defibrilator, a da su se u spašavanje mladića uključili tek dvije minute nakon dolaska. Skoro pola sata kasnije stigla je druga hitna pomoć iz Jastrebarskog. Liječnik je, kako se moglo čuti, u to vrijeme bio na intervenciji u Samoboru.

Jučer uslijed kolapsa Hitne pomoći umrle dvije osobe

U priopćenju koje je potpisao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije mr. Davorin Gajnik iz Hitne su priznali da nemaju dovoljno timova, ali i da je jučer u isto vrijeme u Jastrebarskom umrla još jedna osoba, kada je hitna pomoć preusmjerena u Zaprešić. Jučer su dakle, uslijed kolapsa Hitne pomoći, umrle dvije osobe.

"Na mjesto intervencije tim sanitetskog prijevoza je došao u 17:30 s punom opremom i započeo s reanimacijom. Za vrijeme pružanja reanimacije pristupio je tim T1 iz Jastrebarskog koji je došao u 17:54. Unatoč svim naporima kod reanimacije, gosp. R. je preminuo. Na žalost, dok je Jastrebarsko ostalo bez tima T1 jer je bio na ovoj intervenciji, u isto vrijeme je preminula jedna osoba u Jastrebarskom", stoji u priopćenju ravnatelja.

Gajnik je priznao da timova nema dovoljno. 

"Još jednom želim istaknuti žaljenje zbog navedenog događaja, ali iz svega navedenog je razvidno da je za ovakva područja broj od 5 timova T1 nedostatan", napisao je Davorin Gajnik u priopćenju.

Podsjetimo, uslijed onoga što je lijepo nazvano reformama, a zapravo se radi o uštedama nauštrb onih koji trebaju hitnu medicinsku pomoć, posljednjih godina je praksa da sve češće osim timova T1 u kojima je uz vozača i medicinskog tehničara i liječnik, izlaze timovi T2 u kojima nema liječnika. Tako je bilo i jučer u Zaprešiću.

Kujundžićevo ministarstvo: Sve je bilo po pravilima struke

Unatoč svemu tome, Ministarstvo je, podsjetimo, jutros poslalo priopćenje u kojemu tvrdi da je sve učinjeno prema pravilima struke. 

Svojim priopćenjem pokazali su koliko im vrijedi izgubljeni mladi život. Par birokratskih rečenica.

"Poštovani,

Prigodom smrti mladog pacijenta u Zaprešiću, Ministarstvo zdravstva je odmah uputilo Zdravstvenu inspekciju u Zaprešić o čemu će naknadno dostaviti izvješće. Prema preliminarnim informacijama iz Zavoda za hitnu medicinu sve je učinjeno sukladno pravilima struke. Ovim putem izražavamo sućut obitelji umrlog.

S poštovanjem, Ministarstvo zdravstva", sve je što su napisali iz ministarstva o smrti mladića koja je u šoku ostavila cijeli grad, ali i šire.

Damir Pungartnik, čovjek kojemu je nesretni mladić umro na rukama, u emotivnom istupu za Index danas je ministra Kujundžića upitao koliko vrijedi život njegova djeteta.

Čovjek kojem je mladić umro na rukama: "Ministre, koliko vrijedi život vašeg djeteta"

"Tko je odlučio da je gradu od 30.000 ljudi dovoljan jedan doktor? Bez floskula, bez 'Marić mi nije dao novce', bez 'mi ne odlučujemo koji je budžet'. Primarno zdravstvo - hitna je najprimarnije zdravstvo, zato se zove hitna. Recite mi, koliko košta život jednog djeteta da se spasi? Već znam njegov odgovor: 'Pa znate da nema cijenu', reći će. Znam, ali ima ipak. Vi ste je postavili. 15.000 kuna, jedna plaćica. Molim vas, recite koliko vrijedi život vašega djeteta? To je moje pitanje. Vi meni recite, da vama treba hitna, došla bi četiri kanadera, tri helikoptera. Nemojte reći da moje dijete vrijedi 15.000 kuna, jednoga doktora, a vaše to", rekao je vidno uzrujani Pungartnik. 

Kujundžićevog odgovora na to pitanje, ali i na ono još važnije - hoće li dati ostavku, i dalje nema.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.