Anketa u Rumunjskoj: Diktator Nicolae Ceausescu bi danas pobijedio na izborima

BIVŠI rumunjski komunistički diktator Nicolae Ceausescu koji je ocijenjen najokrutnijim diktatorom u istočnom bloku, danas bi na izborima u Rumunjskoj pobijedio, rezultati su ankete provedene u toj zemlji. Prema rezultatima, za Ceausescua bi glasalo visokih 41 posto glasača, dok bi sadašnji predsjednik Traian Basescu dobio samo 19 posto glasova.

Provedena anketa je iskazala drastičan pad podrške aktualnom predsjedniku Basescuu koji je na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima dobio 50,3 posto glasova. Usto, visokih 65 posto Rumunja podržava njegovu ostavku.

"U komunizmu se bolje živjelo"

Iako je u vrijeme komunističkoga režima Rumunjska bila jedna od najzaostalijih država u Europi, 63 posto Rumunja smatra da su komunizmu bolje živjelo, a 49 ih smatra da je Ceausescu bio dobar poglavar.

Usto, 80 posto Rumunja smatra da nekadašnji diktator nije imao pravedno suđenje kad je 1989. godine nakon državnog udara osuđen na smrtnu kaznu zbog genocida nad vlastitim narodom.

Anketni rezultati kazuju i da tranzicija u demokraciju u Rumunjskoj nije uspjela. Većina analitičara se slaže da je nakon Ceausescuova režima došlo do pokušaja "demokratizacije preko noći", ali je samo došlo do "mutacije komunista".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.