Ankete otkrivaju urušavanje podrške prihvatu izbjeglica u Švedskoj

Foto: Hina

RASTUĆI broj Šveđana želi da njihova zemlja prihvati manji broj imigranata, sugerira anketa agencije Sifo objavljena u dnevnom listu Svenska Dagbladet.

Broj ispitanih Šveđana koji drže da bi se trebao smanjiti broj odobrenih zahtjeva za azil je s 29 posto u rujnu, porastao na 41 posto u israživanju provedenom od 2. do 5. studenog.

"Kad smo provodili ispitivanje u rujnu, situacija i rasprava su bili potpuno drugačiji. Danas i premijer traži redistribuciju izbjeglica koje stižu ovamo," komentirao je rezultate Toivo Sjörén iz Sifoa.

Trend otpora potvrđuje i anketa Ipsosa objavljena u subotu u listu Dagens Nyheter prema kojoj je broj ispitanih Šveđana spremnih da prihvate više izbjeglica pao s 44 posto u rujnu na 26 posto.

U negativnim stajalištima prema priljevu izbjeglica prednjače muškarci i glasači desnice, 96 posto ispitanih koji se protive prihvatu izbjeglica podržava stranku Švedski demokrati.

> Švedski nacionalisti najavili reklamnu kampanju za odvraćanje izbjeglica po uzoru na Dansku

Jačanje protivljenja prihvatu je vidljivo i na društvenim mrežama. Prema istraživanju Svenska Dagbladeta 35 posto komentara povezanih s riječju "izbjeglice" je imalo negativne konotacije u listopadu, mjesec prije taj je udio iznosio 21 posto, prenosi EurActiv.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.