Apsurdi: Pritvoreni Pešutić suspendiran, Unković može suditi sve do optužnice

SUDAC splitskog Općinskog suda Robert Pešutić danas je suspendiran, odnosno, udaljen sa dužnosti. Učinio je to predsjednik suda Ivica Botica nakon što mu se konačno javio Uskok. Nad Pešutićem je pokrenuta istraga, no to nije bio razlog za udaljenje, već istražni zatvor koji mu je određen u trajanju od mjesec dana.

Unković i dalje na čelu Uskočkog odjela suda?

Još se lome koplja što sa predsjednikom Uskočkog odjela suda Antom Unkovićem, kojeg Uskok sumnjiči da je za tri tisuće eura donio oslobađajuću presudu Robertu Klariću, dečku također osumnjičene Pešutićeve prijateljice Nade Karin, inače, kćeri Jurice Karina, bivšeg direktora Prometa kojem sude za nezakonito umirovljavanje radnika.

Opreza nikad dosta, DORH dosad gubio u obračunu sa korumpiranim sucima

Prema posljednjoj interpretaciji novog ZKP-a u pravosudnim krugovima, sudac Ante Unković može i dalje obnašati svoju sudačku dužnost, bez obzira na itekako ozbiljne inkriminacije Uskoka. Mogu ga udaljiti tek nakon potvrđene optužnice. Ako do nje ikada i dođe. Naime, neprivođenje suca Unkovića mnogi su spremni okarakterizirati slabom dokaznom građom. Teško je, međutim, povjerovati da bi se Cvitan i Bajić tek tako upustili u progon suca, pogotovo, nakon posljednjih debakla. Oslobođena je Ivana Domić, bivša šefica supetarskog suda, ali i Mladenko Žužul, sudac splitskog Trgovačkog suda. Opreza, stoga, nikad dosta. 

Dragocjena saznanja Hittelu dala status svjedoka

Unković se jučer javio Slobodnoj Dalmaciji i kategorički porekao sve optužbe. Za Nedu i Roberta, doduše, nije ništa posebno kazao, ali jest o slučaju Renata Hittela i Ace Dimitrova, koje je prije četiri godine uredno osudio na zatvorske kazne nešto duže od godine dana zbog iznude i protupravne naplate provizije zemljišta prodanog Iviću Pašaliću, o čemu je Index već pisao.

Tu je Unković, što se Uskoka tiče, čist. U tom dijelu predmeta na udaru im je Gabrijela Soldo, ljubavnica Renata Hittela, koja je Pešutiću predala 10 tisuća eura da bi se ishodila odgoda služenja kazne, i to na način da se oteže sa odlukom o obnovi postupka. Hittel nije osumnjičen, već je svjedok. Vjerojatno ima predragocjena saznanja protiv suca Pešutića.

Pešutić tražio novac?

Slučaj je inače pokrenut nakon prijave Vesne Glavan, nevjenčane supruge Željka Melvana, koji je morao platiti uvjetnu presudu. Navodno je Pešutić tražio novac. Navodno je dobio 600 dolara i 3 tisuće kuna.

Bičak ništa nije platio, a i zašto bi, Pešutić je bio protiv ublažavanja kazne

Jedini koji ništa nije morao platiti je Gordan Bičak, vlasnik nekoliko propalih firmi, nesuđeni predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza, pripadnik zlatne zagrebačke mladeži. Pešutić ga je za prevaru u gospodarskom poslovanju osudio najprije na uvjetnu kaznu zatvora, no kako nije u roku podmirio štetu oštećenim tvrtkama od nekih 100 tisuća kuna, uvjetna kazna zamijenjena mu je kaznom zatvora. Bičak, međutim, nikada nije odslužio tih 14 mjeseci zatvora, jer je u dva navrata postavio zahtjev za izvanredno ublažavanje kazne zbog novonastalih okolnosti.

Pešutić je predmet zadržavao do odluke Vrhovnog suda, koja je bila negativna. Zanimljivo je možda da je odbijanje preporučio i Pešutić, čime svakako nije išao na ruku Bičku. Sasvim sigurno će i obrana taj detalj nastojati maksimalno iskoristiti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.