Arheolozi proučavali pismo rimskog cara. Zatim pronašli drevni hram

Foto: Sveučilište St. Louis

Arheolozi su nakon proučavanja pisma koje je napisao rimski car pronašli drevni hram. Otkriće je pomoglo pri razumijevanju društvenih promjena u Rimskom Carstvu, odnosno načina prelaska s poganskih vjerovanja na kršćanstvo. 

Arheolog Douglas Boin sa Sveučilišta St. Louis u SAD-u navodi da su on i njegov tim otkrili tri zida monumentalne građevine koja je izgleda bila rimski hram iz Konstantinovog doba (od 280. do 337. godine). Car Konstantin je proglasio progon kršćana nezakonitim i financirao izgradnju crkava pomagajući na taj način pri širenju kršćanstva. 

"Stvari se nisu promijenile preko noći"

Hram je pronađen u Spellu, srednjovjekovnom gradu na vrhu brda udaljenom oko dva i pol sata od Rima. Pismo Konstantina iz četvrtog stoljeća, a koje je pronađeno u 18. stoljeću, navelo je arheologe da pretraže to područje.

Naime, u njemu se dopustilo stanovnicima tog mjesta da slave vjerski festival umjesto da putuju u neki drugi grad ako izgrade hram posvećen, kako je Konstantin to opisao, njegovim božanskim precima. 

Boin objašnjava kako ovo otkriće poganskog hrama pokazuje da su postojali kontinuiteti između klasičnog poganskog svijeta i onog ranokršćanskog. "Stvari se nisu promijenile preko noći. Prije ovog otkrića nismo znali da postoje stvarni fizički, vjerski objekti povezani s kasnom praksom carskog kulta", kazao je Boin, a prenosi CBS News

Važno otkriće

Carski kult odnosi se na uvjerenje da se carevi i njihove obitelji trebaju štovati kao svojevrsna božanstva. Praksa je započela smrću Julija Cezara 44. godine prije Krista, a Boin navodi kako ovaj hram iz 4. stoljeća predstavlja do sada najbolji dokaz da se ta praksa održala i u kasnom Rimskom Carstvu. 

"Znali smo da su se pogani u četvrtom stoljeću štovali carske kultove, ali do sada smo pronašli samo neka manja otkrića. Također smo znali smo da su kršćani podržavali carski kult, ali nismo znali gdje se to sve zbivalo", navodi Boin. 

"Ovaj objekt na vrlo radikalan način pokazuje na izdržljivost poganskih tradicija koje su postojale stoljećima prije uspona kršćanstva. Pokazuje i kako su rimski carevi tijekom dugog perioda pregovarali sa stanovništvom o svojim vrijednostima", dodaje.