Predsjednik Afganistana nudi mir talibanima nakon 17 godina rata

Foto: FAH
 
AFGANISTANSKI predsjednik Ašraf Gani ponudio je u srijedu talibanima prekid vatre uoči mirovnih pregovora kako bi se okončalo 17 godina rata u zemlji.
 
"Trebao bi postojati politički okvir mira. Prekid vatre trebalo bi proglasiti. Talibani bi morali biti priznati kao politička stranka i pokrenut postupak jačanja povjerenja", izjavio je on na otvaranju mirovne konferencije u Kabulu.
 
Ta inicijativa okuplja predstavnike više od dvadeset zemalja u regiji kao i SAD i UN, ali ne talibane, a održava se u dobro čuvanoj zgradi afganistanskog ministarstva vanjskih poslova. Prva konferencija održana je u lipnju.
 
"Odluka je u vašim rukama"
 
Prije pregovora Gani zahtijeva od talibana da priznaju ustav u koji je spreman unijeti "amandmane" kao i njegova vlada. "Sada je odluka u vašim rukama. Prihvatite mir i donesimo stabilnost ovoj zemlji", kazao je on.
 
Do prijedloga dolazi dan nakon poziva talibana SAD-u na razgovor s njihovim predstavnicima u Kataru, bez spominjanja afganistanskih vlasti koje su uvijek smatrali marionetama Amerikanaca.
 
Afganistanski predsjednik postavio je kao uvjete i "poštivanje prava građana, posebice žena, u skladu s ustavom i poštivanje sigurnosnih snaga". 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.