Assange prebacuje lopticu: Za objavljivanje američkih depeša kriv je Guardianov nemar

OSNIVAČ WikiLeaksa Julian Assange kazao je kako je objava čitavih, nepročišćenih američkih diplomatskih depeša posljedica neopreznosti britanskog lista The Guardian.

Assange tvrdi kako je WikiLeaks samo najavio objavu dokumenata, ali je do toga u ovom obliku došlo samo zato jer je jedan Guardianov novinar objavio lozinku koja je omogućila pristup kompromitirajućim depešama. "Nismo mogli ništa učiniti da se to izbjegne", poručio je preko satelitske veze Assange okupljenima na konferenciji IFA-e u Berlinu. "Objava lozinke bila je isključivo Guardianova odluka. Nas nisu pitali za dopuštenje", dodao je.

Istovremeno, iz Guardiana tvrde da je lozinka vrijedila tek nekoliko sati. Podsjetimo, Guardian je, s još nekolicinom novina, osudio objavu nepročišćenih tekstova, smatrajući kako se time u opasnost dovode neki izvori, a sad se čini kako su upravo oni odgovorni za propust.

Assange je na kraju obraćanja napomenuo kako se State Department nije činio zabrinut kada ga je WikiLeaks obavijestio da kani objaviti preko 250.000 diplomatskih bilježaka, te da više neće surađivati s Guardianom i New York Timesom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.