AstraZeneca zbog krvnih ugrušaka kod odraslih pauzirala testiranje cjepiva na djeci

Foto: 123rf

ASTRAZENECA je privremeno obustavila klinička testiranja cjepiva na djeci sve dok britanska regulatorna agencija za lijekove ne istraži moguću uzročno-posljedičnu vezu sa stvaranjem krvnih ugrušaka kod odraslih.

Stručnjak za cjepiva Andrew Pollard sa sveučilišta Oxford potvrdio je za BBC da je testiranje na djeci privremeno obustavljeno i rekao da stručnjaci koji provode testiranja nisu to napravili zbog zabrinutosti oko sigurnosti, nego su htjeli pričekati dodatne informacije i odluku regulatorne agencije.

"Iako u pedijatrijskom kliničkom ispitivanju nema zabrinutosti za sigurnost, prije nastavka testiranja pričekat ćemo dodatne informacije MHRA-e o analizi rijetkih slučajeva tromboze/trombocitopenije zabilježenih kod odraslih", kazao je Pollard.

Nove procjene regulatornih agencija

Kliničko testiranje na djeci koje je počelo u veljači provodi se kako bi se utvrdilo izaziva li cjepivo AstraZenece snažan imunološki odgovor kod djece u dobi između šest i 17 godina.

Tijekom narednih dana trebale bi doći nove procjene Europske agencije za lijekove (EMA) i britanske Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode (MHRA) oko sigurnosti cjepiva kompanije AstraZeneca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.