Planirao protjerati milijune migranata iz Njemačke. Sad mu prijeti zabrana ulaska

Foto: EPA

Njemačke vlasti pomno ispituju mogućnost zabrane ulaska krajnje desno orijentiranom Austrijancu, piše Guardian. Martinu Sellneru, utemeljitelju Identitarnog pokreta, koji propovijeda superiornost europskih etničkih skupina, mogao bi biti zabranjen ulazak u Njemačku ako se ocijeni da predstavlja prijetnju stabilnosti demokracije, tvrde članovi odbora za unutarnje poslove u Bundestagu. 

Martina Renner, predstavnica stranke Die Linke u navedenom odboru, potvrdila je da je ovaj tjedan postavila pitanje namjerava li vlada Olafa Scholza poduzeti mjere protiv Sellnera kako bi spriječila njegov ulazak u Njemačku. 

Predstavnici ministarstva unutarnjih poslova, u čijoj je nadležnosti takva odluka, potvrdili su na sastanku kako ispituju mogućnosti i da su u konzultaciji s njemačkim sigurnosnim agencijama koje će u konačnici donijeti odluku.

Nedavno objavljeni detalji sastanka o protjerivanju migranata

Prijedlog ima podršku više političkih stranaka. Drugi član odbora, Philipp Amthor iz konzervativnog CDU-a, također je podržao prijedlog. "U našoj snažnoj demokraciji općenito ne bismo trebali tolerirati nikakvu agitaciju protiv ustavnog poretka, osobito ne od stranih ekstremista poput Martina Sellnera", rekao je. 

"U tom pogledu, mislim da je ispravno i neophodno da sigurnosna tijela ozbiljno ispitaju zabranu ulaska Martinu Sellneru", dodao je. Ipak, Amthor je pozvao na oprez pri takvom potezu i precizno pravno ispitivanje slučaja kako bi se izbjeglo da se Sellner predstavi kao žrtva. 

Rasprava dolazi nakon što su ranije ovog mjeseca objavljeni detalji sastanka u vili u Potsdamu u studenom 2023. na kojem se raspravljalo o planovima za protjerivanje milijuna stranaca i njemačkih državljana stranog podrijetla koji se nisu asimilirali.

AfD zanijekao da podržava takve ideje

Upravo je Sellner predstavio planove, a rasprava se usredotočila na to kako bi se planovi mogli provesti u praksi ako AfD dobije vlast. Sudjelovali su neonacisti, predstavnici AfD-a, članovi CDU-a koji pripadaju radikalnijoj struji i donatori. 

Sellner je potvrdio temu i prirodu svog govora, uključujući i prijedlog za grad u sjevernoj Africi u koji bi ljudi mogli biti deportirani. O takozvanim planovima za remigraciju "naširoko se i otvoreno raspravljalo u patriotskim krugovima", rekao je na sastanku.

Vodstvo AfD-a zanijekalo je da podržava te ideje. Alice Weidel, supredsjednica AfD-a, otpustila je svog najbližeg suradnika nakon što je potvrdio da je prisustvovao sastanku. Inače, posljednjih dana su se diljem Njemačke održavali brojni prosvjedi protiv AfD-a. 

Predlagala se i mogućnost zabrane stranke na temelju njezine protuustavnosti. Nacionalno, stranka ima oko 20% u anketama, druga je po snazi iza koalicije CDU/CSU. Vodi u tri istočne države u kojima bi se izbori trebali održati najesen.

Sellner je sebe prije smatrao neonacistom

Sellner, koji se smatra jednim od vodećih ultradesničarskih influencera, čest je posjetitelj Njemačke. Nedavno se Sellner pridružio poljoprivrednicima koji ovog mjeseca prosvjeduju u Njemačkoj protiv planova za smanjenje njihovih subvencija za gorivo.

Osnovao je Identitarni pokret u Austriji 2012. i iako se u međuvremenu povukao s pozicije službenog vođe, nastavlja biti vrlo aktivan u pozadini, uključujući mobiliziranje podrške pokretu i pokušaj utjecaja na politike u Njemačkoj, Austriji i drugdje u regiji.

Pokret vjeruje u superiornost europskih etničkih skupina. Među ideologijama koje promiče su paneuropski nacionalizam, remigracija i teorija "velike zamjene". Sellner je prvi put privukao pozornost vlasti kao tinejdžer kada je uhvaćen kako lijepi naljepnice sa svastikom na sinagogu. Opisivao je sebe kao neonacista sve do 2011.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.