Azijske burze blago porasle, dolar i dalje slabi

Ilustracija: EPA

NA AZIJSKIM su burzama u utorak cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate rast Wall Streeta, premda su ulagači sve oprezniji zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 0,4 posto, pa se primaknuo najvišoj razini od siječnja, prije izbijanja koronakrize.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji. Burzovni indeksi u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Australiji porasli su, pak, između 0,3 i 0,8 posto.

Azijske burze prate rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu

Azijske burze prate jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streetu, pri čemu se primaknuo rekordnoj razini, dok ju je Nasdaq indeks dosegnuo.

Najviše su jutros porasle cijene dionica u Australiji jer su ulagače ohrabrile poruke tamošnje središnje banke.

U jutros objavljenom zapisniku sa sjednice čelnika Reserve Bank of Australia navodi se da „nema potrebe za prilagođavanjem paketa mjera u ovom okruženju”.

„Članovi odbora smatraju da je znatno, koordinirano i dosad nezabilježeno popuštanje fiskalne i monetarne politike u Australiji pomoglo podržati gospodarstvo kroz ovo teško razdoblje”, navodi se u zapisniku.

Na ostalim se burzama, pak, trguje oprezno jer gospodarski pokazatelji nisu baš sjajni, dok napetosti između SAD-a i Kine i dalje rastu.

Vlada predsjednika Donalda Trumpa objavila je u ponedjeljak da će dodatno pojačati restrikcije protiv kineskog Huaweija, nakon što je tijekom vikenda zaprijetila i drugim kineskim tehnološkim kompanijama, među ostalim Alibabi.

Što se, pak, tiče najave zabrane rada TikToku u SAD-u, ako ne promijeni vlasnika, interes za kupnju poslovanja te aplikacije u SAD-u, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu pokazao je, nakon Microsofta, i softverski div Oracle.

Dolar i dalje slabi

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta dodatno oslabio, pa se njegov negativni trend protegnuo već u deveti tjedan, što nije zabilježeno u posljednjih 10 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 92,67 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 106,45 na 105,65 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1890 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1855 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale nakon jučerašnjeg rasta. Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,35 posto, na 45,20 dolara, dok je na američkom tržištu pojeftinila 0,47 posto, na 42,70 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.