Azijske burze oštro pale na početku tjedna

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica oštro pale, kao i na Wall Streetu u petak, jer se ulagači plaše agresivnog povećanja kamata američkog Feda, ali i usporavanja oporavka kineskog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6:30 u minusu 1.6 posto i skliznuo na najnižu razinu u šest tjedana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks pao 1.7 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 1.5 i 2.5 posto. U Australiji se zbog praznika ne radi.

Fed ključan

Loše na tržišta utječe oštar pad cijena dionica na Wall Streetu u petak jer je sve jasnije da će američka središnja banka agresivno povećati ključne kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, koja se u SAD-u kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Fed je na sjednici u ožujku povećao kamatne stope prvi put od 2018. godine, za 0.25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0.50 postotnih bodova.

No, nakon prošlotjednih komentara predsjednika Jeromea Powella i drugih čelnika Feda, sve je jasnije da će se i kasnije monetarna politika agresivno zaoštravati.

Sada se već špekulira da bi Fed mogao povećati kamate za 0.50 postotnih bodova i u lipnju te srpnju. To bi usporilo rast američkog gospodarstva, a ulagači se plaše i moguće recesije.

"Zabrinutosti zbog kamata i recesije sada su najveći rizici za investitore. Rast cijena hrane i goriva, zajedno s okončanjem poticajnih programa središnjih banaka, mogli bi izazvati pad potrošnje, a time i gospodarstva", kaže Candace Browning, direktorica istraživanja u Bank of America. Sve to nisu dobre vijesti za azijske kompanije jer su Sjedinjene Države njihovo najveće izvozno tržište.

Posljednjih tjedana azijska su tržišta pod pritiskom i zbog vala širenja koronavirusa u Kini, što je dovelo do zatvaranja Šangaja i nekoliko drugih gradova, a polagano se uvode i restriktivne mjere u dijelovima Pekinga.

To će, pak, usporiti ionako usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Ulagači se nadaju novim poticajnim mjerama kineskih vlasti, a one poručuju da će poticaja biti, ali da to nema smisla dok su na snazi mjere zatvaranja.

Dolar blago ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago nastavila rasti, nakon što je prošloga tjedna ojačala 0.65 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 101.26 bodova, dok je u petak navečer iznosio 101.16 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 128.50 na 128.35 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0780 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1.0790 dolara. Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna potonule gotovo 5 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 2.89 posto, na 103.57 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2.90 posto, na 99.15 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.