Azijske burze porasle, dolar blago ojačao

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama cijene dionica porasle, dosegnuvši najviše razine u tri mjeseca, što se zahvaljuje napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine i nadi ulagača da će američki Fed još jednom smanjiti kamatne stope.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, dosegnuvši najvišu razinu u tri mjeseca.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,9 posto.

Rast cijena dionica na azijskim burzama treći dan zaredom zahvaljuje se usponu indeksa na Wall Streetu i europskim burzama u petak, nakon poruke iz ureda američkog trgovinskog predstavnika da su SAD i Kina blizu završetku prve faze trgovinskog dogovora i da će se pregovori nastaviti.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je, pak, da se nada da će taj dogovor on i kineski predsjednik Xi Jinping potpisati idućega mjeseca na sastanku u Čileu.

To je potaknulo nadu ulagača da će se uskoro završiti carinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, koji traje već više od 15 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta globalnog gospodarstva.

Zahvaljujući tome, u petak se na Wall Streetu S&P 500 indeks primaknuo najvišoj razini u povijesti na samo par bodova.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile financijska izvješća za treće tromjesečje, njih više od 81 posto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju blago pale u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od polovice 2016. godine.

Ovoga se tjedna očekuju financijska izvješća nekoliko velikih kompanija, kao što su Alphabet, Apple, Facebook i Exxon.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti i sjednica čelnika američke središnje banke, a očekuje se da će Fed već treći put od početka godine smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova.

„Ishod sastanka Feda u srijedu vjerojatno će izazvati najveću reakciju na tržištu. I dok je smanjenje kamata gotovo sigurno, rizik je da će Fed signalizirati stanku u trendu smanjenja kamata. To znači da bi očekivanja o još jednom rezu kamata do kraja godine splasnula, što bi potaknulo rast prinosa na američke obveznice i jačanje dolara”, kaže Richard Grace, strateg u Commonwealth Bank.

Dolar blago ojačao

A dok se čeka sjednica Feda, na valutnim tržištima vlada oprez.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je na 97,86 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 97,63 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao sa 108,65 jena, koliko je iznosio u petak, na 108,75 jena.

Američka je valuta blago ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula sa 1,1080 na 1,1075 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale nakon što su prošloga tjedna skočile više od 4 posto. Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 7 centi, na 56,59 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 5 centi, na 61,97 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.