Azijske burze porasle na početku tjedna

Foto: EPA

NA AZIJSKIM su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će se u Washingtonu postići dogovor o povećanju državnog zaduživanja kako bi se izbjegli poremećaji u financiranju saveznih službi.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,2 posto, nastavivši pozitivan trend od prošloga tjedna.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,3 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od 1990. godine. Cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle su, pak, između 0,1 i 1,3 posto, dok su u Australiji pale oko 0,2 posto.

Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje vijestima da će u ponedjeljak demokrati i republikanci u SAD-u nastaviti pregovore o povećanju državnog zaduživanja kako bi se izbjegli poremećaji u financiranju rada saveznih institucija.

Ulagači se nadaju da će se dogovor postići na vrijeme kako bi Kongres mogao podržati predloženo povećanje financiranja do krajnjeg roka od 1. lipnja.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala, nakon prošlotjednog rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,04 posto, na 103,00 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,15 posto, na 137,70 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,14 posto, na 1,0825 dolara.

Cijene su nafte, pak, izgubile dio dobitaka od prošloga tjedna, kada su porasle oko 2 posto. Cijena barela na londonskom tržištu skliznula je jutros 0,77 posto, na 75,0 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,94 posto, na 70,85 dolara.