Azijske burze porasle treći dan zaredom

Ilustracija: EPA

NA azijskim su burzama cijene dionica porasle i u petak, treći dan zaredom, jer se ulagači nadaju popuštanju napetosti između SAD-a i Kine nakon što je najavljen novi krug trgovinskih pregovora za početak listopada.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu 0,4 posto, ojačavši treći dan zaredom, pa je na putu tjednog dobitka od oko 2,2 posto.

Dobro raspoloženje na azijskim burzama zahvaljuje se dogovoru između Washingtona i Pekinga

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 0,6 posto.

Dobro raspoloženje na azijskim burzama zahvaljuje se dogovoru između Washingtona i Pekinga o novom krugu trgovinskih pregovora na visokoj razini početkom listopada.

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već dulje od godinu dana

To je potaknulo nadu ulagača u popuštanje trgovinskih napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava nakon oštre retorike s obje strane u kolovozu.

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već dulje od godinu dana, što je negativno utjecalo na cjelokupno svjetsko gospodarstvo.

Ulagače su ohrabrili i podaci koji pokazuju da je američko gospodarstvo u dobroj formi.

Najveća američka agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je jučer da je u kolovozu broj zaposlenih u privatnom sektoru porastao po najvećoj stopi u posljednja četiri mjeseca.

Uz to, aktivnosti u američkom uslužnom sektoru ubrzale su u proteklom mjesecu, što je ublažilo strahovanja od recesije.

Zahvaljujući tome, jučer su na Wall Streetu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, i to više od 1 posto.

Danas se, pak, očekuje izvješće o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utječe na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih porastao za 158.000, a da se stopa nezaposlenosti zadržala na niskih 3,7 posto.

Dolar stabilan

A na valutnim je tržištima dolar stabilan pa se njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros kreće oko 98,42 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,49 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 106,50 na 107,10 jena.

Pale cijene nafte

U odnosu na europsku valutu, dolar, pak, stagnira pa se cijena eura kreće oko 1,1035 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1030 dolara.

A cijene nafte su pale nakon snažnog rasta u protekla dva dana. Jutros se cijena barela na londonskom tržištu kreće oko 61 dolara nakon što je jučer u jednom trenutku dosegnula 62,42 dolara, najvišu razinu u mjesec dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.