Azijske burze prate pad Wall Streeta, dolar ojačao

Foto: EPA

Na azijskim su burzama cijene dionica znatno pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta porasla uoči govora predsjednika Feda Jeromea Powella u Jackson Holeu.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije bio je oko 7 sati u minusu oko 1 posto, no i dalje je na putu tjednog dobitka od oko 0.5 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo gotovo 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0.4 i 1.1 posto.

Tako azijske burze prate jučerašnji pad Wall Streeta, gdje je Dow Jones oslabio 1.1 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1.35, a Nasdaq indeks 1.9 posto.

Nakon snažnog rasta prethodnih dana, jučer su cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi pale u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Posljedica je to opreza ulagača uoči govora predsjednika Feda Jeromea Powella na skupu središnjih bankara u američkom gradiću Jackson Holeu u petak.

Powellovi, kao i komentari drugih čelnika središnjih banaka o situaciji u gospodarstvima i kamatnim stopama mogli bi znatno utjecati na smjer tržišta.

Osnovno je pitanje jesu li inflacijski pritisci u zapadnim gospodarstvima dovoljno popustili da bi središnje banke završile ciklus povećanja kamata ili slijedi još koje povećanje.

Pitanje je, također, koliko će se dugo kamate zadržati na povišenim razinama, odnosno kada bi ih središnje banke mogle početi smanjivati.

Zbog toga su jučer pale i cijene dionica tehnoloških divova, koje su posljednjih dana rasle zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima proizvođača čipova Nvidije.

„Kolikogod se ulagači žele fokusirati na Nvidiju i tehnološki sektor, koji je u dosadašnjem dijelu godine imao sjajnu izvedbu, ovo je i dalje tržište koje ovisi o Fedu. Stoga sve ovisi o tome što će Jay Powell kazati. To bi investitore moglo preusmjeriti s kupnje na prodaju”, objašnjava Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla, pa je dosegnula najvišu razinu od početka lipnja.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104.20 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 103.40 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio s jučerašnjih 144.65 na 146.15 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1.0785 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0865 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.36 posto, na 83.65 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.39 posto, na 79.35 dolara.