Azijski ulagači oprezni, čekaju objavu gospodarskih izvješća

Foto: EPA

NA AZIJSKIM se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer će ovoga tjedna biti objavljeno mnogo gospodarskih podataka i poslovnih rezultata kompanija, koji će pokazati kakve je štete koronakriza nanijela globalnom gospodarstvu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,2 posto, skliznuvši s najviše razine u pet tjedana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,8 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale više od 1 posto. U Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju porasle su, pak, između 0,1 i 0,3 posto.

Nakon pet tjedana znatnog rasta svjetskih burzi azijski su ulagači jutros oprezni jer će ovoga tjedna biti objavljena brojna izvješća koja će pokazati kakva je situacija u najvećim svjetskim gospodarstvima.

Podršku tržištima pruža smanjenje ključnih kamatnih stopa kineske središnje banke, što je još jedan u nizu poteza vlasti kako bi podržale drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

Prošloga je tjedna objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine pao za 6,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je njegov prvi pad od 1992., kada su se počeli pratiti ti podaci.

I ostala najveća svjetska gospodarstva uranjaju u recesiju zbog strogih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa, koje su paralizirale mnoge dijelove gospodarstva.

Premda mnoge zemlje, među kojima i SAD, najavljuju postupno ukidanje restrikcija i pokretanje gospodarstva, idućih tjedana u fokusu ulagača bit će i makroekonomska izvješća te poslovni rezultati kompanija, koji će pokazati razmjere koronakrize.

Jutros je objavljeno da je japanski izvoz u ožujku pao gotovo 12 posto, pri čemu je izvoz u SAD potonuo više od 16 posto. To ukazuje na pad trećeg po veličini svjetskog gospodarstva drugo tromjesečje zaredom, što znači da je već uronilo u recesiju.

U ponedjeljak će biti objavljeno i izvješće o proizvodnoj aktivnosti u najvećim svjetskim gospodarstvima u travnju, a analitičari očekuju da će i ti podaci ukazati na recesijska kretanja. 

Dolar blago ojačao

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta blago ojačao, nastavljajući uzlaznom putanjom.

Prošloga je tjedna dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao 0,3 posto, a jutros je dodatno porastao s 99,76 na 99,83 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao sa 107,50 jena, koliko je iznosio u petak na zatvaranju tržišta, na 107,75 jena.

Američka je valuta blago ojačala i u odnosu na europsku pa je cijena eura skliznula na 1,0865 dolara, dok je u petak iznosila 1,0875 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno pale, nakon što su prošloga tjedna potonule više od 10 posto jer se ulagači plaše pada potražnje zbog slabosti globalnog gospodarstva.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 1,1 posto, na 27,75 dolara.

Na američkom je tržištu, pak, cijena barela s isporukom u svibnju pala 15 posto, na 15,55 dolara, dok je cijena barela s isporukom u lipnju skliznula 5 posto, na 23,70 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.