B2 Kapital: Nadamo se da će istraga otkriti tko je dijelio podatke, kazna je visoka

Foto: Shutterstock, Index

AGENCIJA za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izrekla je upravnu novčanu kaznu voditelju obrade – agenciji za naplatu potraživanja, B2 Kapitalu, u iznosu od 2.265.000 eura. Riječ je i o mogućem počinjenju kaznenog djela, što je u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, koje će provesti kriminalističko istraživanje.

Danas poslijepodne javili su se iz B2 Kapitala. "Od prvih saznanja o mogućem neovlaštenom otuđenju podataka naših klijenata, B2 Kapital je surađivao s nadležnim institucijama, AZOP-om, policijom i Državnim odvjetništvom, radi utvrđivanja činjenica i otkrivanja počinitelja.

Nakon što su neovisni stručnjaci proveli ekstenzivnu forenzičku internu istragu, utvrdili smo da u sustavima B2 Kapitala nije došlo do curenja podataka te da B2 Kapital nije bio izložen hakerskom napadu", pišu.

"Još jednom ističemo da predmetni podaci nisu sadržavali podatke o financijskom stanju klijenta niti o stanju duga, što je potvrđeno i danas zaprimljenim rješenjem AZOP-a. Odluku AZOP-a, naravno, poštujemo, ali nakon što smo ju pažljivo proučili zajedno s našim savjetnicima, moramo konstatirati da se u pretežitom dijelu ne slažemo s njezinim obrazloženjem", dodaju.

"Nadamo se da će policija ustvrditi tko je neovlašteno dijelio podatke"

"Također, izrečenu kaznu na temelju pojedinih uočenih mogućnosti dodatne zaštite podataka smatramo previsokom i iskoristit ćemo mogućnost upravnog spora. Ionako visoki stupanj zaštite pri obradi osobnih podataka u međuvremenu smo dodatno ojačali te obradu osobnih podataka nastavljamo vršiti isključivo u skladu sa zakonom i s primjenom najviše moguće pažnje.

Nadamo se i vjerujemo da će policijska istraga utvrditi tko je neovlašteno otuđio i distribuirao osobne podatke naših klijenata. Naposljetku ističemo kako će B2 Holding grupa unutar koje posluje B2 Kapital također izdati priopćenje vezano za rješenje AZOP-a i postupanje s osobnim podacima", pišu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.