Bačić dvije i pol godine nakon potresa: Danas smo u zamahu obnove

Foto: Edina Zuko, HRT

MINISTAR obnove Branko Bačić gostovao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u te je komentirao obnovu nakon potresa.

Dvije i pol godine nakon potresa ministar se pohvalio da može reći da je obnova u zamahu!

"Danas smo u zamahu obnove kada govorimo o obnovi obiteljskih kuća", rekao je.

"Zagreb je najveće gradilište"

Kada je riječ o mjestima gdje se najviše gradi, ministar Bačić je naveo da je grad Zagreb najveće gradilište jer se sredstva za obnovu javnih zgrada i javne infrastrukture financiraju iz Europskog fonda solidarnosti. Ministar je naglasio da je oko 80% sredstava iz Europskog fonda solidarnosti do sada iskorišteno i da vjeruje kako će se iskoristiti sva sredstva do kraja lipnja.

Kada su u pitanju pojedinačne zgrade, najviše se gradi na Baniji.

Bačić se također osvrnuo na tijek radova i nelegalnu gradnju.

"U veljači je izmijenjen zakon o obnovi, što je smanjilo proceduru i količinu potrebne dokumentacije te ubrzalo donošenje rješenja o obnovi", rekao je.

Spomenuo je pojavu nelegalne gradnje, no istaknuo je da postojeći zakon omogućuje gradnju bez dozvole u vrijeme prirodnih katastrofa.

"Na području Sisačko-moslavačke županije sagradit ćemo 35 stambenih zgrada", rekao je.

Dodao je da su najveće građevinske tvrtke prezauzete obnovom javnih zgrada te da je teško angažirati ih na drugim projektima, no u ovom trenutku u obnovi je angažirano dvjestotinjak tvrtki s 10.000 radnika.

"To je problem koji je pred nama i nadam se da će biti riješen poslije 30. lipnja. Najveće građevinske firme prezauzete su, obnavljaju javne zgrade, u ovom trenutku nije moguće angažirati ih na nekim drugim projektima. Mi smo u ovom trenutku na području obnove angažirali dvjestotinjak tvrtki s 10.000 radnika", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.