Bačić prije godinu dana snimljen kako Bandiću predaje 50.000 € mita, uhićen tek jučer

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

CURE novi detalji jučerašnjih uhićenja Bandićevih bliskih suradnika, ali i glavnog ravnatelja, Kazimira Bačića i njegovog rođaka, Milana Lončarića, poduzetnika koji je vlasnik niza tvrtki koje se bave širokim spektrom djelatnosti, od posmrtne pripomoći do građevinskih projekata.

 

Za sada je poznato da se Lončarića sumnjiči za kazneno djelo davanja mita za trgovanje utjecajem, a Kazimira Bačića za kazneno djelo trgovanja utjecajem.

Po svemu sudeći, Bačić i Lončarić su djelovali kao tim i dogovarali zajednički pothvat, realizaciju projekta stambeno-poslovnog kompleksa Vrtovi svjetla na području bivše tvornice TEŽ, a potres su mislili iskoristiti kao alibi za uklanjanje objekata koji su bili zaštićeni kao spomeničko dobro. Bandić je, po svemu sudeći, obećao srediti tu zamisao preko pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Stipe Tutiša, i ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje, Ivice Roviša.

Lončarića se, otkrilo se jučer, sumnjiči da je posredniku Bačiću za njegov angažman darovao stan u centru Zagreba, u Radićevoj ulici, koji je plaćen više od milijun kuna. S obzirom na to da je na toj adresi učestalo viđen sin Kazimira Bačića, Kazimir Luka Bačić, koji je osnovao tvrtku za turističku djelatnost B na kvadrat d.o.o., pretpostavlja se da se sin mislio baviti iznajmljivanjem stana na toj prestižnoj lokaciji. Bačićevog sina se u javnosti spominjalo kad je izabran za vježbenika u Uredu utjecajne europarlamentarke iz redova HDZ-a, Dubravke Šuice, a ubrzo potom je gospođa Šuica ugošćena u jednosatnoj emisiji u prime time terminu na prvom programu HRT-a.

Sumnja se na to da je Bačić Bandiću dao 50.000 eura, i to još prije godinu dana, USKOK tek sada uhićuje

Net.hr iz izvora bliskih istrazi saznaje da USKOK sumnjiči upravo Kazimira Bačića da je još 4. lipnja prošle godine Bandiću za sređivanje projekta Vrtovi svjetla isporučio - 50 tisuća eura - i da za to postoje vrlo ozbiljni dokazi. U ovom trenutku još nije jasno zašto Mladen Lončarić nije osobno isporučio tu impozantnu količinu eura, odnosno zašto je bilo potrebno Bačićevo posredovanje.

S obzirom na to da je navodna primopredaja mita bila obavljena još u lipnju prošle godine, ostaje otvoren i misterij zašto se tako dugo čekalo s uhićenjima i pretragom ureda Stipe Tutiša i Ivice Roviša i svih uključenih aktera. Da Bandić nije preminuo, zbog sporosti USKOK-a mogao se kandidirati na još jednim izborima, premda je, kako sumnjaju istražitelji, od Bačića za uslugu preuzeo 50 tisuća eura još u lipnju 2020.

Bačića se, inače, kako piše Net.hr, ne tereti samo za angažman oko sređivanja dokumentacije za rušenje spomeničke građe u kompleksu bivše tvornice žarulja TEŽ nego i za usluge i ishođenje kredita u komercijalnim bankama, no za sada nema naznaka da je uspio u tom segmentu svojih konzultantskih usluga.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.