Mostovac Goluža: Tomašević je zadužio Zagreb za 3.5 milijardi kuna

Trpimir Goluža Foto: U mreži Prvog / HRT

PRIPADNICI vladajuće većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini su se jutros sučelili s oporbenim zastupnicima u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog nakon završetka mirenja zagrebačkih vlasti sa sindikatima Holdinga i ZET-a. Damir Bakić, gradski zastupnik iz stranke Možemo, rekao je da će sindikalni paket prema grubim procjenama biti "težak" do oko 140 milijuna kuna za Holding i 90-ak milijuna kuna za ZET.

Bakić tvrdi da će radnici zapravo dobiti znatno više od početne opcije koja se spominjala kad su pregovori krenuli u studenom prošle godine. Najavio je da bi kroz nekoliko dana trebao biti potpisan novi kolektivni ugovor u trajanju od tri godine. "Dobili smo kompletni socijalni sporazum", poručio je.

"Mi smo zapravo jučer postigli sporazum o kompletnom paketu materijalnih prava, što uključuje i povećanje osnovice, i povećanje, odnosno definiranje svih neoporezivih davanja, i povećanje, odnosno definiranje i redefiniranje svih dodataka na plaće, i konačno - ono što je možda i najvažnije u ovom trenutku - podešavanje koeficijenata, odnosno novu sistematizaciju radnih mjesta", kazao je Bakić.

"Dio tereta će snositi i građani"

Ističe kako je u ovom trenutku još uvijek nemoguće reći koliko je težak sindikalni paket jer je potrebno definirati koeficijente, odnosno donijeti novu sistematizaciju, ali da se unatoč tome mogu dati grube procjene. "Mislim da je već direktor Holdinga (Ivan) Novaković rekao da je ovo što je do sada obećano i što će biti uskoro potpisano, što se tiče ovih prvih triju komponenti, biti teško otprilike 80 milijuna kuna", naglasio je. 

"Još do 60 milijuna kuna je rezervirano unutarnjim rezervama koje je uspio iznaći Holding za poštimavanje koeficijenata, dakle, za donošenje nove sistematizacije radnih mjesta. To će reći da je negdje gornja granica otprilike reda veličine 140 milijuna kuna za Holding. Za ZET je znatno manje, ali sigurno ne bitno manje od 90-ak, možda i više milijuna kuna", nastavio je. 

Bakić tvrdi da će se dio sindikalnog paketa financirati iz unutarnjih rezervi Holdinga i ZET-a, da će dio tereta morati preuzeti gradski proračun, ali da će dio morati snositi i građani. Ipak, siguran je kako će veliku većinu troška na kraju ipak podnijeti Grad Zagreb.

"Herman je držao štangu Bandiću"

Mario Župan iz HDZ-a je rekao da uopće nije trebalo doći do te situacije. Ponovio je kako nije napravljena rekonstrukcija i sistematizacija Holdinga, već je samo podijeljeno 700 otkaza. Kao temeljni uzrok nezadovoljstva radnika i sindikata navodi lošu komunikaciju uprave gradonačelnika Tomislava Tomaševića. 

"Mislim da se požar išao gasiti benzinom. A tko će to na kraju platiti? Mi jesmo za povećanje materijalnih prava radnicima, ali to ne smije ići na štetu građana Grada Zagreba", poručio je Župan. Joško Klisović iz SDP-a je optužio Župana da su za takvo stanje odgovorni on i njegov kolega Mislav Herman "koji je bio predsjednik Skupštine i držao je štangu" pokojnom gradonačelniku Milanu Bandiću.

"Pa zar nije u zadnjih pet godina zaposleno u Holdingu, prije predaje vlasti, 1125 ljudi? I onda ih je 700 poslije moralo dobiti otkaz", kazao je Klisović.

"Sindikati su pobijedili Upravu Holdingu s 3:0"

"Holding je doveden u kaos i netko je za to odgovoran. Gospodine Župan, bili ste u Nadzornom odboru Holdinga. Gledali ste sve to kako se Holding upropaštava, kako je zapošljavaju i uhljebljuju vjerojatno dobrim dijelom i članovi HDZ-a", dodao je Klisović, istaknuvši da bi Župan trebao skinuti kapu i nakloniti se do poda Tomaševiću i SDP-u kao gradskoj vlasti što rješavaju te probleme.

Župan je odgovorio da je Klisović iznio niz netočnih informacija, ali da ne želi raspravljati o tome tko je kriv. Spomenuo je kako je Bandić u 20 godina zadužio grad 8 milijardi, a da je Tomašević Holding i Grad Zagreb u godinu i pol dana zadužio 3.8 milijardi kuna, s tim da u srpnju na naplatu dolazi 300 milijuna kuna obveznica s Londonske burze.

Trpimir Goluža iz Mosta je rekao da su sindikati u "utakmici" s Upravom Holdinga pobijedili s 3:0, zahvaljujući "odličnoj roli koju su odigrali radnici Čistoće". "Sam gospodin Bakić je u svom uvodnom izlaganju rekao da su radnici Holdinga dobili znatno više nego što je bila početna pozicija. To vam sve govori", poručio je Goluža. 

"Gradska vlast se zadužila za 3.5 milijardi kuna"

Goluža je dodao kako je gradonačelnik Tomašević bezuvjetno kapitulirao pred spontano okupljenim radnicima Čistoće koji su štrajkali, kao i da je ponižen. Bakić je odgovorio da je pod tim da će radnici dobiti više zapravo mislio na to da je dobiven kompletni paket materijalnih prava.

Negirao je podatke prema kojima se grad ove godine zadužio za 3 milijarde kuna, nazvavši takvu tezu "naprosto malicioznom". Tvrdi da se Grad nije zadužio za nove 3 milijarde, nego zbog vraćanja duga od mnogo više milijardi kuna za koji je, kako je rekao, među ostalima i Župan osobno odgovoran.

Goluža ga je potom ispravio da se gradska vlast zadužila ne za 3, već za 3.5 milijardi kuna, od čega je 60 posto namijenjeno reprogramiranju postojećih dugova, a 40 posto je novo zaduživanje. Reagirajući na Golužine tvrdnje o izgubljenoj utakmici, Klisović je rekao da su radnici njihovi partneri te da su željeli izmijeniti stanje i nepravdu koju su radnici trpjeli.