Baldasar u Nadzorni odbor Vodovoda stavio studenta, sina bivše tajnice splitskog SDP-a

Foto: FAH

SJEĆATE se Vesne Perak Bone? Dugogodišnje tajnice splitskog SDP-a kojoj je nezaposlenost tako teško padala da ju je splitski gradonačelnik i šef splitskog SDP-a Ivo Baldasar zaposlio kao drugu tajnicu gradskog kotara Lučac Manuš. Nije stalo samo na pomoći partijskog drugarici, Baldasar je prije godinu dana u Nadzorni odbor Vodovoda i kanalizacije, gradske tvrtke koju vodi SDP-ovac Zdravko Mulić, postavio Feđu Bonu, sina Vesne Perak Bone.

Feđa Bone ima tek 24 godine i student je splitskog Pravnog fakulteta. Dokle je dogurao, nije nam htio otkriti. Član je Foruma mladih SDP-a od svoje šesnaeste, a član SDP-a od osamnaeste godine. Trenutno je na dužnosti potpredsjednika Foruma mladih u Splitu. Aktivan je u organizaciji. Čistio je spomen ploču Prvom splitskom odredu, a bio je i uz Josipovića kada je u Splitu predstavljao program tijekom kampanje za predsjedničke izbore.

"Angažirao me ovlašteni predlagač"

Pitali smo mladog Bonu da nam pojasni okolnosti postavljanja u Nadzorni odbor Vodovoda. 

Tek jedna rečenica.

"Kao i svi članovi NO Vodovoda i kanalizacije sam angažiran i imenovan od strane ovlaštenog predlagača", napisao nam je Bone.

Inzistirao je da komunikaciju obavimo e-mailom, a ne razgovorom. Čudi za nekoga tko bi se želio baviti politikom, odnosno, javnim radom za opće dobro. Taj posao podrazumijeva kontakt sa građanima, biračima, a i novinarima.

Slučaj za anale: Vodovod za zlouporabu prijavio Baldasarovog šefa Nadzornog odbora

Ovlašteni predlagač je Grad Split, tj. Baldasar, a on je već davno uveo praksu da ne komentira postavljanja svojih ljudi, najčešće partijskih drugova, na odgovorna mjesta gradskih tvrtki.

Na početku mandata tako je na čelo Nadzornog odbora Vodovoda postavio bivšeg direktora, također SDP-ovca Kolju Kuzmanića. S Kuzmanićem je godinu dana kasnije ispao problem jer se Vodovodu javio Jozo Rako, direktor Cestara, od kojeg je Kuzmanić još 2005. godine posudio stotinu tisuća kuna za svoju privatnu firmu. Plaćanje je osigurao jamstvom Vodovoda, novac nije vratio, a Rako se javio sadašnjoj Upravi kako bi riješio problem prije nego što nastupi zastara. U Vodovodu su odbili isplatu, Cestar je napravio ovrhu, a Kuzmanića je prijavila firma koju je nadzirao kao šef  Nadzornog odbora, što je vjerojatno jedinstven slučaj ne samo u Hrvatskoj.

Zbog čega je Kuzmanić udaljen iz Nadzornog odbora Vodovoda doznalo se tek početkom ove godine kada je Državno odvjetništvo podiglo optužnicu za zlouporabu položaja i ovlasti te štetu od 228 tisuća kuna, na koliko je u tih deset godina narastao dug. 

Baldasarov paradoks: Student Bone nadzire rad direktora Mulića, odvjetnice Jeločnik i šefa Gradskog vijeća Ćurkovića?!

Istim rješenjem, Baldasar je 17. veljače prošle godine iz NO-a Vodovoda izbacio iskusnog, ali teško kompromitiranog 74-godišnjeg veterana Kuzmanića te uveo studenta Bonu.

Što bi on trebao raditi u Nadzornom odboru Vodovoda nije najjasnije. S obzirom na godine i studentski status, razumnije bi bilo da su ga poslali na praksu da se nauči poslu. U pravnoj službi bi ga dočekali bivši direktor, danas pomoćnik i predsjednik Gradskog vijeća SDP-ovac Boris Ćurković ili bivša pomoćnica, a danas direktorica HGS-ova Radojka Jeločnik. A od njih bi zasigurno mogao nešto naučiti.

Ovako, Baldasar ga je stavio da nadzire njihov rad. Ćurković je vježbenički odradio u odvjetničkom uredu Ecije Bajić Kuljiš, supruge bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, radio je u Carini i Gradu Splitu, prije no što je postao direktor pravne službe u Vodovodu. Jeločnik je, pak, dugogodišnja odvjetnica. Očekuje li Baldasar uistinu da student Bone nadzire njihov rad? Ili rad direktora Zdravka Mulića, svojedobno šefa financija u Gradu Splitu i direktora Koteksa? 

Ili je u pitanju samo džeparac od 1.900 kuna, koliko se mjesečno dobije za mjesto u Nadzornom odboru Vodovoda? 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.