FOTO Bandić naredio sječu drvoreda u Gajevoj pa to stopirao uz bizarno objašnjenje

Foto: Index

ZELENA AKCIJA sinoć je upozorila građane na zagrebačka gradska uprava namjerava srušiti cijeli drvored u Gajevoj ulici u samom središtu grada. Radovi na obnovi ulice traju već mjesecima i konačno su pri kraju, a završni ukras na ulici trebala je biti sječa dugovječnih stabala. Prije petnaestak dana neka su stabla, stara i bolesna, već posječena i zamijenjena mladicama, a u posljednji trenutak namjeravalo se posjeći i zdrava stabla koja su mogla još godinama ukrašavati ulicu.

Na samu najavu još jednog građanskog bunta u središtu Zagreba reagirao je gradonačelnik Milan Bandić zabranivši rušenje stabala. Radnicima nije ništa rekao ali njegovi su službenici usred noći polijepili gradonačelnikovu odluku po svim stablima u Gajevoj.

"Još čekamo nalog, nitko nam ništa nije rekao", tvrde radnici koji su došli u Gajevu spremni porušiti drvored.

Bizarno objašnjenje

Bizarnije od same nagle, doslovce preko noći, promjene mišljenja je gradonačelnikovo službeno objašnjenje polijepljeno po stablima. Bandić je stabla odlučio pomilovati zbog vjeverica, a ne zbog građana.

"Sukladno obećanjima grada gosp. Milana Bandića, očuvanjem predmetnih stabala u njihovoj punoj razvijenosti i kvaliteti omogućit će se "vjevericama da od Medvednice do Jaruna dođu sa stabla na stablo" ... Uzima se u obzir da razvijenost predmetnih stabala, njihova kvaliteta koji bi bio potreban da bi predmetna aleja u cijelosti pružala korisne funkcije u ovom dijelu grada, ali i životni ciklus vjeverica koji bi mogao biti doveden u pitanje vremenom potrebnim da zamjenska stabla dosegnu svoj puni potencijal.", stoji u obrazloženju Bandićeve odluke.

"Možda je ovo nečija šala"

Osim što neće posjeći stara stabla Bandić je odlučio i da radnici trebaju počupati tek posađene mladice i zamijeniti ih većima, minimalne visine 8 metara i opsega debla najmanje 42 centimetra.

U Zelenoj akciji gradonačelniku ipak ne vjeruju.

"Gradonačelnik je puno puta prekršio obećanja, a možda je ovo i nečija šala. Pratit ćemo razvoj situacija", rekla je Gordana Klarić sa Zelenog telefona koja je proteklih dana dobila niz prijava građana o namjeri rušenja drvoreda u Gajevoj. Njen kolega Enes Čerimagić smatra da su stabla bila osuđena jer su izvođači sfušali Gajevu.

"Izvođač je pogriješio i previše spustio ulicu pa je korijenje stabala ostalo visjeti u zraku iznad razine ulice. Mislili su da je ovako najbolje riješiti taj problem", rekao je Čerimagić.

Bandićevom odlukom izvođačima je naloženo da prostor oko stabala vrate u prvobitno stanje. Ako se ponovno ne predomisli.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.