Banožić gradi kuću u Vinkovcima. Već ima stan, a zanimaju ga i nekretnine APN-a

Foto: Čitatelj; Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR obrane Mario Banožić (HDZ) u Vinkovcima gradi kuću. Obišli smo česticu te smo u zemljišnim knjigama pronašli čitko navedeno da na toj čestici nema odobrenja za gradnju.

Kako ne bismo pogriješili i odmah zaključili da Banožić gradi bespravno, kontaktirali smo Grad Vinkovce, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, ured koji se bavi izdavanjem građevinskih dozvola. U petak prijepodne poslali smo upit u kojem tražimo informaciju gradi li se na toj čestici bespravno. 

Ali umjesto da nam dostavi konkretan odgovor, recimo "da, gradi se bespravno, mi nismo izdali dozvole investitoru", ili da napišu "ne, tu je sve po zakonu", pročelnik ureda Davor Mecanović odlučio se u petak, pet minuta prije kraja svog radnog vremena zalijepiti nam ulomak iz Zakona o gradnji, a potom se ne javljati na pozive.

Pročelnik citira zakon umjesto da kaže ima li Banožić dozvolu ili nema  

Evo odgovora na naše vrlo konkretno pitanje: 

"Vezano za Vaš zahtjev za dostavom građevinske dozvole, te podataka o građevinskoj dozvoli, upućujemo Vas na čl. 115. i 120. Zakonu o gradnji,  kojim je određeno kako slijedi:

Članak 115. (1) Stranka u postupku građevinske dozvole je investitor, vlasnik nekretnine za koju se izdaje građevinska dozvola i nositelj drugih stvarnih prava na toj nekretnini te vlasnik i nositelj drugih stvarnih prava na nekretnini koja neposredno graniči s nekretninom za koju se izdaje građevinska dozvola.

(2) Tijelo graditeljstva dužno je stranki, prije izdavanja građevinske dozvole, pružiti mogućnost uvida u spis predmeta radi izjašnjenja (u daljnjem tekstu: uvid u spis predmeta).

(3) Iznimno od stavka 1. ovoga članka, stranka u postupku izdavanja građevinske dozvole za građenje građevine od interesa za Republiku Hrvatsku ili koju izdaje Ministarstvo je investitor te vlasnik nekretnine za koju se izdaje građevinska dozvola i nositelj drugih stvarnih prava na toj nekretnini.

Čl. 120. (1) Građevinska dozvola, odnosno rješenje o odbijanju zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole dostavlja se:

1. investitoru s glavnim projektom

2. strankama koje su izvršile uvid u spis predmeta ili su se javile tijelu graditeljstva

3. strankama koje nisu izvršile uvid u spis predmeta i nisu se javile tijelu graditeljstva izlaganjem na oglasnoj ploči tijela graditeljstva u trajanju od osam dana", potpisuje pročelnik u Gradu Vinkovcima. 

Dodajmo i da smo poslali upit Državnom inspektoratu. Možda će njima Grad otkriti tajnu Banožićeve građevinske dozvole.

Banožić, koji gradi kuću i već ima stan, raspitivao se i za nekretnine APN-a 

Mario Banožić u Vinkovcima, u ulici Antuna Mihanovića, već posjeduje stan na četvrtom katu stambene zgrade. U zemljišnim knjigama navodi se što mu tamo pripada:

"Suvlasnički dio: 419/10000 ETAŽNO VLASNIŠTVO (E-32) Neodvojivo povezano sa vlasništvom stana br. 32 ulaz br. 8, četvrti kat desno, ukupne površine 80.22 m2 i drvarnice br. 7 ukupne površine 1.75 m2 za korist: BANOŽIĆ MARIO, OIB: 62491635945, VINKOVCI, JOSIPA KOZARCA 116", stoji u dokumentaciji. 

Iako gradi kuću i ima stan, Banožić se svejedno nedavno raspitivao kod Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa smije li kupiti stan APN-a. 

>> Banožić se raspitivao može li kupiti stan preko APN-a

Stanove APN-a subvencionira država, prodaju se po cijenama znatno nižim od tržišnih i služe da pomognu građanima, posebno onima u težoj financijskoj situaciji. Prednost imaju kupci bez nekretnina. Potražnja za stanovima je velika i upravo zato je teško doći na listu za kupnju. APN predviđa da, tek ako se sve rasproda, oni s nekretninom imaju pravo na kupnju. Ako, naravno, zadovolje i sve druge uvjete. 

U imovinsku karticu upisao da je sklopio ugovor o gradnji

Banožić je u imovinskoj kartici naveo dvije nekretnine. Stan velik 81.97 m2 u Vinkovcima koji je, piše, stekao zaduženjem kod banke i prodajom imovine. Piše da vrijedi 86.000 eura.

Tu je i građevinsko zemljište, također u Vinkovcima, veličine 726 m2. Banožić je upisao da je približna vrijednost tog zemljišta 45.000 eura. Riječ je o čestici na kojoj se sada gradi kuća. U zadnjoj imovinskoj kartici, predanoj 26. siječnja 2023. godine, stoji napomena da je počeo s radovima. 

"Dana 4.10.2022. sklopljen Ugovor o građenju građevine stambene namjene 2b skupine - obiteljska kuća s garažom na kč. broj 3194/1", navodi se u imovinskoj. 

U zemljišnim knjigama piše da nema tereta, a Banožić kaže da je kupio kreditom

Iz zemljišnih knjiga može se saznati da je Banožić kupio zemljište, ono koje navodi u imovinskoj kartici, koncem 2021. godine.

"Zaprimljeno 2.11.2021. g. pod brojem Z-8993/2021 UKNJIŽBA, PRAVO VLASNIŠTVA, UGOVOR O KUPOPRODAJI NEKRETNINE BROJ OV-11840/2021 30.10.2021, TABULARNA IZJAVA BROJ OV-11843/2021 30.10.2021, za korist: BANOŽIĆ MARIO", stoji u odlomku zemljišno-knjižnog izvatka.

Također se navodi da nema tereta. To znači da zemljište nije kupljeno stambenim kreditom ni stavljeno pod hipoteku.  Banožić u imovinskoj kartici navodi da ga je stekao "kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada i zaduženjem kod banke (kredit)". 

U ranijoj imovinskoj, onoj iz listopada 2021. godine, vidljivo je da je te godine podigao kredit u Privrednoj banci Zagreb od 35.000 eura na 120 mjeseci, s ugovorenom kamatnom stopom 3.85%. Godinu ranije, 2020., od iste banke uzeo je pozajmicu na 110.000 kuna, odnosno oko 15.000 eura, s kamatnom stopom 7.5%. 

Gradi obiteljsku kuću u zoni pretežno poslovne namjene 

Prema važećem GUP-u Grada Vinkovaca, zemljište na kojem Banožić gradi kuću nalazi se u zoni mješovite namjene. Označena je kao "M2 - pretežito poslovna zona". 

Urbanistički institut Hrvatske definira da se u takvoj zoni smiju graditi stambene građevine ako će one u sebi imati i poslovni dio:

"U zonama mješovite - pretežito poslovne namjene grade se poslovne i srednje stambenoposlovne građevine koje u prizemlju obavezno imaju javne ili poslovne sadržaje, a u ostalim etažama najmanje 30% BRP-a mora biti stambene namjene. U zonama mješovite-pretežito poslovne namjene mogu se graditi i uređivati sljedeći sadržaji: poslovne i stambeno-poslovne građevine, građevine javne i društvene namjene, građevine ugostiteljsko-turističke namjene, tržnice i robne kuće (moraju imati skladišta)", navodi Urbanistički institut Hrvatske. 

No, lokalni propisi dozvoljavaju Banožiću da sagradi obiteljsku kuću u pretežno poslovnoj zoni. Na to nam je pročelnik Grada Vinkovaca Davor Mecanović ćodgovorio ponešto konkretnije nego na pitanje je li izdana građevinska dozvola: 

"Katastarska čestica nalazi se unutar obuhvata Generalnog urbanističkog plana grada Vinkovaca u zoni mješovite – pretežito poslovne namjene (oznaka M2), što je utvrđeno uvidom u Kartografski prikaz br. 1. Korištenje i namjena površina. Za predmetnu se katastarsku česticu primjenjuju Odredbe za provedbu Generalnog urbanističkog plana grada Vinkovaca ("Službeni glasnik“ Grada Vinkovaca, broj 06/06, 05/21, 06/21- pročišćeni tekst), čije članke navodimo: Člankom 7. određeno je da je namjena M2 - pretežito poslovna (vlastita namjena obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, javnih i društvenih zgrada, sportsko-rekreacijskih zgrada, poslovnih i ugostiteljsko-turističkih zgrada). Člankom 10.a određeno je da se unutar mješovite namjene (M1, M2, M2a) mogu nalaziti obiteljske kuće, s tim da stambena površina iste može iznositi 100%", odgovara Davor Mecanović.

Čestica je u arheološkoj zoni i u centru grada

Podsjetimo, u imovinskoj kartici Banožić je upisao da gradi obiteljsku kuću s garažom, stambene namjene 2b skupine. Zemljište na kojem Banožić gradi nalazi se i u obuhvatu Arheološke zone Vinkovci i kamenica, a spada u centar grada.

Lokalni plan propisuje da, ako se višestambena građevina gradi na vlastitoj čestici unutar područja obiteljskog stanovanja i područja mješovite namjene, visina građevine ne može biti veća od prizemlja, dva kata i potkrovlja. Budući da iz gradskog odjela nisu otkrili detalje građevinske dozvole, ali ni postoji li ona uopće, nemamo podatke o gabaritima Banožićeve kuće.

Koncem 2021. godine, prije nego što je Banožić kupio parcelu na kojoj sada gradi, ona je bila razdijeljena na više čestica, koje su, za ovu prigodu spojene u novu: 

"Zaprimljeno 12.11.2021. g. pod brojem Z-9328/2021 Na temelju Obavijesti za z.k. od 12.11.20221. i Prijavnog lista za zk Klasa: 932- 06/2021-02/727 od 10.11.2021. s Prilozima spajanje parcela - na kčbr. 3194/1 Vatrogasna 408 m2 ( oranica 408 m2), kčbr. 3194/2 Vatrogasna 172 m2 ( oranica 172 m2), kčbr. 3194/3 Vatrogasna 117 m2 ( oranica 117 m2), kčbr. 3194/4 Vatrogasna 29 m2 ( oranica 29 m2) na novo stanje: kč.br. 3194/1 Oranica Vatrogasna sa 725 m2", navodi se u zemljišnim knjigama. 

Dodajmo za kraj da smo i samom Banožiću službeno poslali upit o građevinskoj dozvoli, a odgovor ćemo objaviti kad i ako ga dobijemo.