Banožić, Hranj i Trut moraju hitno podnijeti ostavke

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Hina/Marin Tironi/PIXSELL

VLADAJUĆIMA je prvo trebalo cijelih 12 sati da sastave nekakvo suvislo i iole informativno priopćenje za javnost o tome što se dogodilo u vezi s golemim dronom koji je sinoć pao u Zagrebu, na Jarunu, blizu napučenog studentskog doma.

>> Vlada: Letjelica je u Zagreb stigla preko Mađarske, brzinom od 700 km/h

"Sve nadležne službe uključene su odmah po uočenju pada besposadne letjelice vojnog tipa koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1300 m", poručili su jutros oko 10 sati iz vlade.

Plenković se nakratko javio iz Versaillesa

No uskoro se pokazalo da je još gore kada odluče progovoriti. Premijer Andrej Plenković se nakratko javio iz Versaillesa, baveći se svojim omiljenim europskim poslovima i nimalo uznemiren što mu je na zemlju pao dron koji je mogao ubiti građane Hrvatske.

>> VIDEO Plenković: Letjelica koja je pala u Zagrebu je ruske proizvodnje

"Prema onome što sada imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje. Ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske", rekao je Plenković.

"Zna se da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunjske. Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Dobro je što nema ozlijeđenih i pala je na dio koji nije ni kuća ni zgrada. Nadležne službe obavljaju izvide", rekao je premijer iz Versaillesa.

Nadležne službe za ovakve situacije su zapravo Ministarstvo obrane, Oružane snage RH i Civilna zaštita. Na čelu tih institucija su Mario Banožić, Robert Hranj i Damir Trut.

Banožić poput zeca pred farovima jurećeg automobila

Prva dvojica su u 11 sati imala konferenciju za medije na kojoj su konstatirali da se dogodio "ozbiljan incident". Usput su demonstrirali zašto bi odmah trebali dati ostavke.

Banožić je rekao da su pratili bespilotnu letjelicu otkako je ušla u hrvatski zračni prostor dok se nije srušila na Jarunu. Ali u tih 7 minuta nisu ništa poduzeli. A tih 7 minuta, ili manje, u slučaju da je dron naoružan su pitanje života i smrti. Pitanje nacionalne sigurnosti.

>> Banožić: Pratili smo letjelicu od ulaska u Hrvatsku

Izgledao je izgubljeno, kao zec pred farovima jurećeg automobila, ali tako ovaj ministar izgleda otkako je preuzeo svoju dužnost. Banožić se neki dan lažno hvalio da je podigao spremnost vojske, a sada, kad se dogodilo nešto na što bi svaka normalna vojska trebala biti spremna, pokazalo se da smo posve nezaštićeni.

Hranjevo mucanje

Ništa bolje se nije pokazao ni načelnik Glavnog stožera Hranj. Na novinarsko pitanje gdje je točno lokacija ulaska bespilotne letjelice u hrvatski zračni prostor, Hranj je odgovorio: "Ima lokacija... ne znam napamet. Točno na granici." Na pitanje kada je saznao za letjelicu, zamucao je: "Kad je pala."

To znači da su i studenti na Jarunu i načelnik Glavnog stožera OSRH u istom trenutku saznali da je, prema službenim informacijama, 14-metarski dron težak šest tona iz Ukrajine preko Rumunjske i Mađarske došao u Hrvatsku i srušio se u glavnom gradu države. 

Blago nama! Tko se ne bi osjećao sigurnim s tim ljudima na čelu MORH-a i vojske?!

I onda imamo još šefa Civilne zaštite Damira Truta. Nad Zagrebom je letjela i u Zagrebu se srušila velika bespilotna letjelica, a nismo čuli sirenu upozorenja.

Trut reagirao kao trut

Zašto Zagrepčani nisu na vrijeme upozoreni?

"Za takve događaje se ne oglašavaju sirene zračne opasnosti", rekao je Trut u izjavi za Index. Nomen est omen, koja trutovska reakcija.

>> Zašto se u Zagrebu nisu oglasile sirene za zračnu uzbunu?

A kakav je događaj potreban da se oglase? Samo ako napadne eskadrila MiG-ova? Ali tek nakon napada, jer 7 minuta očito sigurnosnim sustavima i službama ove države nije dovoljno da oglase uzbunu.

Samo srećom nitko nije poginuo

Ako su letjelicu zaista pratili radarom, morali su zabilježiti i njezinu visinu, koja je očito padala tijekom leta iznad Hrvatske. To znači da se moglo pretpostaviti da će se letjelica srušiti na Zagreb. I nitko nije ništa poduzeo, nitko nije upozorio građane. Čekali su da 6 tona željeza s neba padne na glavu nekome u Zagrebu i prstom nisu maknuli!

Godinama slušamo od vladajućeg HDZ-a o sustavu domovinske sigurnosti, a kad konačno taj sustav nešto treba učiniti za domovinsku sigurnost - svi spavaju za kormilom. Gledaju umjesto da djeluju. Spavaju umjesto da upravljaju. Izgledaju pred novinarima kao djeca koju je odgajateljica uhvatila u nepodopštini umjesto da ulijevaju sigurnost građanima. Šute satima i tako pomažu širenju glasina umjesto da pravovremeno informiraju javnost.

Nesposobni su. Moraju otići

Kako je moguće da se u glavnom gradu sruši bespilotna letjelica, a mi ne reagiramo, pitao je netko od novinara danas Banožića i Hranja u MORH-u. Dovoljno je pogledati njihov današnji nastup da sve bude jasno. Da svojom pogubljenošću ne ugrožavaju sigurnost građana RH, bili bi smiješni. Ovako su zapravo opasni. U napetoj situaciji, a trenutno imamo rat u Europi, nesposobnost može biti jednako opasna, ako ne i opasnija nego zla namjera.

Ako Banožić, Hranj i Trut ne mogu ostvariti da se građani RH osjećaju sigurno i ako nisu u stanju pokrenuti pravodobne i odgovarajuće reakcije u ovakvoj situaciji, onda ćemo svi mirnije spavati ako znamo da se oni više ne brinu o našoj sigurnosti.

Stoga Banožić, Hranj i Trut trebaju otići. Dovoljno su puta pokazali da ne znaju i ne mogu. Hoće li na njihova mjesta doći netko kompetentan, naravno, otvoreno je pitanje, ali pitanje o tome trebaju li navedena trojica biti na čelu institucija koje predvode je odgovoreno. Ne trebaju. 

Sve dok su i dalje na svojim pozicijama, znamo da nam je ugrožena nacionalna sigurnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.