Barić: Satelitske snimke pokazuju čudne obrambene linije Rusa

Foto: EPA

PROFESOR na Fakultetu političkih znanosti, Robert Barić, komentirao je u studiju N1 situaciju na ukrajinskoj bojišnici, rekavši kako trenutno vlada jedno zatišje.

"Jer rasputica još uvijek vlada. Još nije došlo do potpunog zamrzavanja. Djelovanja su uglavnom kanalizirana s obje strane na glavne komunikacijske linije. Napokon sad imamo premještanje i ukrajinskih i ruskih snaga", rekao je i dodao da Rusija svugdje prelazi u stratešku obranu.

"Ukrajincima treba i obnova snaga i stabilizacija fronte. Rusi rade obranu po dubini. Satelitske snimke pokazuju jako čudne obrambene linije. One prate samo linije komunikacije. Kao da Rusi očekuju da će Ukrajinci kad krenu ići komunikacijskim smjerovima, a ne otvorenim prostorom. To omogućava Ukrajincima kad krenu, da udare u neobranjene bokove. Rusi žele primijeniti istu taktiku koju su Ukrajinci primijenili na proljeće i tijekom ljeta", kaže Barić.

Ukrajinci su se, ističe Barić, u planiranju akcija od travnja nadalje pokazali kao majstori operativnog umijeća. "Rusi su krenuli s bombardiranjem Hersona, toliko da Ukrajinci moraju iz oslobođenog grada povući sve stanovništvo, što je uobičajena ruska taktika”, rekao je Barić za N1.