BBC pronašao Bin Ladenove bilješke u kojima dijeli savjete saudijskim vlastima

NA KOJI način je Osama bin Laden provodio vrijeme u svom tajnom utočištu u pakistanskom Abbottabadu i dalje ostaje misterija, ali novi materijali kojih se dočepao BBC sugeriraju da je pisao i prekrajao svoje govore.

Naime, BBC posjeduje dvije stranice napisanih bilješki, koje su pronađene u prostoriji pored Bin Ladenove spavaće sobe, a stručnjaci smatraju kako je riječ o nacrtu govora ili izjave preminulog al-Qaidinog vođe. Iako autentičnost ovih bilješki ne može biti bezuvjetno potvrđena, one predstavljaju uvid u Bin Ladenovo utočište i njegov način razmišljanja, ukoliko to zaista jesu njegove misli.

Razmišljanja o Saudijskoj Arabiji


Neke dijelove teksta je oštetila voda, a neke su rečenice precrtane, ali bez obzira na to jasno se razaznaju reference na klimatske promjene i poplave u Saudijskoj Arabiji. A Bin Laden je spominjao oboje u svom prošlogodišnjem govoru. U tekstu je ujedno prisutna i kritika saudijske kraljevske obitelji, kao i izravni savjeti za njeno vodstvo, što je još jedna tema kojoj je Bin Laden tradicionalno bio sklon.

Abdel Atwan, stručnjak za al-Qaidu koji je 1996. godine i intervjuirao Bin Ladena, tvrdi kako je "to tipični Bin Laden". "Mislim da je autentično. Mogu to reći prema jeziku i načinu na koji je napisano", kazao je Atwan.

Možda je rečenice pisala Bin Ladenova kćer


Još jedan autoritet po pitanju al-Qaide, profesor Walid Phares, upravo reference prema Saudijskoj Arabiji vidi kao ključne pokazatelje autentičnosti. "Govori o budućem upravljanju i vodstvu Saudijske Arabije, što je strateški važna informacija. To znači da je imao planove za tu zemlju i svoje ljude u njoj, koji su tamo ostali i nakon njegove smrti", kaže Phares.

BBC-jev analitičar za Bliski istok Abdallah Aslami tvrdi kako rukopis nalikuje onom prosječnog tinejdžera između 13 i 16 godina. On smatra kako je Bin Ladenova riječi na papir možda zapisivala njegova mlađa kćer, koja je bila u njegovom utočištu i svjedočila njegovom ubojstvu.


Najvažnija pitanja i dalje ostaju otvorena

Od akcije američkih specijalaca je sad prošlo gotovo dva mjeseca, a američki obavještajci otad prolaze kroz hrpe dokumenata i kompjuterskih fileova ne bi li saznali važne informacije o funkcioniranju Bin Ladenove mreže, ali najvažnija pitanja i dalje ostaju otvorena. Drugačije rečeno, i dalje ostaje nejasno kako je Bin Laden godinama tako lagodno i sigurno živio tik ispred nosa pakistanskoj vojsci i tajnim službama.

Još uvijek se pokušava naći nekakva konkretna veza s ljudima iz ISI-ja, jer se vjeruje da je upravo ta služba iznutra prožeta pristašama islamskih militanata. Mobitel pronađen kod Bin Ladenovog kurira nije pružio nikakve nove uvide, tako da se potraga i dalje nastavlja. No ukoliko se nekakve validne informacije takve vrste pojave, one bi mogle imati znatne reperkusije na bilateralne odnose SAD-a i Pakistana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.