Humanitarni radnici u Siriji prisiljavaju žene na seks u zamjenu za pomoć

Screenshot: YouTube
 
MUŠKARCI zaduženi za raspodjelu pomoći koju dostavljaju humanitarne organizacije i Ujedinjeni narodi eksploatiraju žene u Siriji dajući im hranu u zamjenu za seks, piše u utorak BBC.
 
Unatoč upozorenjima iz Sirije još prije tri godine, stižu nova izvješća s juga zemlje o nemoralnom postupanju u raspodjeli humanitarne pomoći, prijavili su djelatnici humanitarnih organizacija.
 
Agencije Ujedinjenih naroda objavile su da su "svjesne ovih optužbi te provode politiku nulte stope tolerancije na eksploataciju". 
 
Žene se boje otići po pomoć
 
Međutim, humanitarni djelatnici rekli su za BBC da je takav tip eksploatacije toliko raširen u Siriji da mnoge žene ne žele ni prići centrima za raspodjelu pomoći jer bi i sam njihov odlazak bio protumačen da su hranu primile u zamjenu za prodaju tijela. 
 
Neke humanitarne agencije žmire na takvu prasku, rekao je jedan humanitarni djelatnik. Upozorio je da lokalni dužnosnici sudjeluju u distribuciji pomoći u opasnim područjima u koja strani djelatnici nemaju pristup. 
 
Agencija UNFPA (Populacijski fond UN-a) lani je provela procjenu rodnog nasilja u regiji i ustanovila da se u raznim područjima provodi praksa dodjele hrane za seks. 
 
Kratkotrajni brakovi zbog razmjene hrane za seks
 
U izvješću "Glasovi iz Sirije 2018", navodi se da "postoje primjeri da se žene ili djevojke udaju za dužnosnike na kratko kako bi oni dobili seksualne usluge, a one zauzvrat obroke". Također se ističe da su "žene i djevojke bez muške 'zaštite"', primjerice udovice i razvedene žene i žene koje su raseljene, posebno osjetljive i meta su seksualne eksploatacije".
 
Međutim, takva vrsta eksploatacija bila je prijavljena prvi put prije tri godine. Danielle Spencer, savjetnica u humanitarnoj udruzi, čula je takva svjedočanstava od skupine sirijskih žena u izbjegličkom logoru u ožujku 2015.
 
"Sustav je odlučio da je u redu žrtvovati ženska tijela za pomoć većim skupinama"
 
Lokalni predstavnici vlasti, muškarci iz područja kao što su Dara i Kuneitra, zadržavali su hranu koja im je bila isporučena i dijelili ih tek ako su im bile pružene seksualne usluge, rekla je Spencer.
 
Spencer je radila u izbjegličkim kampovima za Sirijce od 2014. do 2015. godine. Izjavila je da su seksualno zlostavljanje od samog početka rata doživljavale žene svih dobnih skupina, ali tek nedavno su objavljena prva potresna izvješća.
 
"UN nije spriječio da ženska tijela budu žrtvovana, iskorištavana i silovana u zamjenu za dostavu pomoći većoj skupini ljudi", rekla je Spencer.
  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.