PRVA U SVIJETU Beba u Kanadi bez oznake spola na osobnim dokumentima

Foto:123rf

OSMOMJESEČNOJ bebi u Kanadi izdana je zdravstvena iskaznica bez oznake spola, što je, kako izvještavaju kanadski mediji, prvi takav slučaj u svijetu.

Naime, na zahtjev njene majke Kori Doty, transrodne osobe koja se ne identificira ni kao muškarac ni kao žena, inzistira da dijete ima priliku otkriti vlastiti rod.

Spol: U kao "undetermined"

Stoga u zdravstvenoj iskaznici djeteta u kategoriji spola ne stoji ni muško ni žensko već U, što može značiti neodređeno ili nedodijeljeno (eng. undetermined/unnasigned).

Doty također traži od kanadskih službi da s rodnog lista i svih drugih službenih dokumenata njenog djeteta Searyl Atli izostave identifikaciju spola, odnosno roda.

Doty je rodila dijete u kući prijatelja u Britanskoj Kolumbiji. Kori, koja za sebe preferira koristiti zamjenicu oni/one, tvrdi da pregled djeteta pri rođenju nije dovoljan kako bi se odredilo koji će rod dijete imati ili se identificirati kasnije u životu.

"Odgajam Searly na takav način da, dok nema sliku o sebi i sposobnost govora da mi kaže tko je, prepoznajem ga/ju kao bebu i dajem joj/mu svu ljubav i podršku da bude najcjelovitija osoba koja može biti, izvan ograničenja koja dolaze s kućicom za dječake i kućicom za djevojčice", komentirala je Doty za CBC.

"Kad sam ja bio/la rođen/a, liječnici su pogledali moje genitalije i pretpostavili tko ću ja biti"

Doty, inače edukator u zajednici i član Gender-Free ID Coalition (hrv. Koalicija za osobne iskaznice bez roda), tvrdi da oni koji se osjećaju drukčije od rodne oznake koju su dobili po rođenju kasnije u životu imaju problema pri promjeni dokumenata.

"Kad sam ja bio/la rođen/a, liječnici su pogledali moje genitalije i pretpostavili tko ću ja biti, i to određenje me pratilo i pratilo moju identifikaciju kroz čitav moj život. Te pretpostavke su bile pogrešne, i na kraju sam morao/la napraviti mnogo prilagodbi otada", pojašnjava Doty.

U slučaju Searyl Atli, službe su odbile izdati rodni list bez oznake spola zbog čega se Doty sada žali sudu. Odvjetnica barbara findlay, koja je odabrala svoje ime pisati bez velikih početnih slova, komentirala je žalbu svog klijenta: "Određenje spola u ovoj kulturi se događa kad medicinska osoba podigne noge bebi i pogleda njene genitalije. Ali mi znamo da se rodni identitet same bebe neće razviti još nekoliko godina nakon njenog rođenja."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.