Berini gerilci izašli iz sjene: Pobuna u splitskom SDP-u, trećina Gradskog odbora protiv šefa Parića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

NOVA drama u splitskom SDP-u. Nakon što je Statutarna komisija SDP-a poništila odluku Gradskog odbora o suspenziji članova koji nisu htjeli izaći iz upravnih vijeća i nadzornih odbora gradskih firmi i instutucija te komentara predsjednika gradske organizacije Darka Parića da su time kompromitirani izgledi partije na izborima, oglasila se trećina Gradskog odbora, 11 potpisanih, sa željom da komentiraju šefa Parića.

Zasmetali su im njegovi navodi da je Statutarna komisija stavila formu iznad sadržaja i da njihova odluka za jedini cilj ima unutarstranačko pokazivanje mišića te da ima najmanje ima veze sa splitskim SDP-om, Splitom i Splićanima.

I Baja protiv Parića

Notu protiv Parića složio je odvjetnik Ivan Čizmić, a potpisali su se Hrvoje Kolić, Ante Cvitković, Bojan Kralj, inače i sam član Statutarne komisije, poznat po nedavnom žestokom sukobu s Parićem, Aleksandar Carevski, Tonći Urem, Martina Miriam Kovačević, Neven Kačić Bartulović, Joško Bonačić koji nam je potvrdio da ne želi iz Nadzornog odbora Čistoće zbog mjesečne naknade od 1.900 kuna, bivši šef splitskog SDP-a Marin Jurjević Baja te gradski vijećnik Goran Sučić. Skupina se sada i javno predstavila, dosad su bili poznati kao Berini gerilci, a Index doznaje da cijelom operacijom udara na predsjednika Parića upravlja bivša tajnica splitskog SDP-a Vesna Perak Bone, koja od raspuštanja organizacije prije gotovo godinu dana nije ni članica partije.

Kralj podržao samog sebe?!

Odvjetnik Čizmić kaže da su mu Parićevi stavovi potpuno neprihvatljivi. Stao je u obranu predsjednika Statutarne, a i ostalih članova. Iz ovoga se da zaključiti i da je Bojan Kralj, zbrinut za vrijeme Ive Baldasara u gradsku Splitsku obalu, dao podršku samom sebi. Pita se Čizmić po čemu je Parić zaključio da je odluka Statutarne u interesu pojedinaca, a na štetu i sramotu većine.

"I sam sadržaj odluke je bio takav da predložene sankcije nisu bile usmjerene jednako prema svim članovima, što nije u skladu s odredbom članka 11. Statuta SDP-a. Zbog navedene odluke Statutarne komisije nikako se ne može tvrditi da će Split snositi posljedice odluka i sukoba koji se događaju u Zagrebu. Ne mogu se složiti s javnim iznošenjem sumnji u namjere rukovodstva SDP-a prema Splitu, siguran sam da će Zagreb podruprijeti kampanju za lokalne izbore te našu gradonačelničku kandidatkinju Aidu Batarelo. Vjerujem kako može postići odličan rezultat. Ne mogu se složiti ni s tvrdnjom da s ovakvom odlukom imaju razloga biti zadovoljni samo naši politički oponenti. Upravo suprotno, ovakvom odlukom SDP ponovno pokazuje svima da je stranka koja poštuje isključivo pravila i proceduru te da su zakoni i propisi iznad bilo kojeg pojedinca i bilo čijih interesa. Upravo to nas čini drugačijim od naših političkih oponenata", zaključio je Čizmić.

Zanimljivo je da među potpisnicima nije dopredsjednik Goran Kotur, koji je dosad bio među Berinim gerilcima te je zajedno s Kraljem nedavno napustio sjednicu Gradskog odbora kada je zaiskrilo oko dnevnog reda.

Sutra novi napad? 

Kao što smo već pisali, Parić je smatrao da bi bilo poželjno da se članovi SDP-a zahvale Baldasaru na upravnim vijećima i nadzornim odborima, no to su napravili tek rijetki. Parić traži formulu kojom bi biračima pokazao da s Baldasarom nemaju veze, no to ide vrlo teško. Kada nisu htjeli milom, Parić je svoje članstvo pokušao odgovoriti od naknade od 1.900 kuna mjesečno najavom suspenzije od šest mjeseci. Završilo je kako je završilo.

Gradski odbor sutra ponovno zasjeda. Očekuje se novi napad na Parića. Navodno će gerilci zatražiti da se na funkcijama zahvale i direktori gradskih firmi od kojih nije tražena ostavka. Parić bi tu mogao relativno komotno parirati pošto dobar dio potpisnika odnedavna radi u gradskim firmama pa bi po toj analogiji mogao zatražiti i da oni daju otkaze.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.