Bernard Kouchner traži pomirenje Srbije i Kosova

MINISTAR vanjskih poslova Francuske Bernard Kouchner izjavio je danas u Beogradu kako bi odnosi između Srbije i Kosova trebali biti jednostavniji i na prijateljskoj osnovi, prenosi beogradski B92.

"Ti odnosi moraju biti manje zategnuti, jer će to olakšati budućnost Srbije u Europskoj uniji", rekao je Kouchner za B92, objasnivši kako ni on, kao ni francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, od Srbije ne traži da prizna Kosovo, već da započne proces dijaloga, angažiranja, opuštanja i normalizacije odnosa.

On je upozorio da je među 27 članica Europske unije mnogo ljudi koji se ne slažu s novim proširivanjem Unije te da EU nije spreman ponoviti negativno iskustvo kakvo su imali s podijeljenim Ciprom.

Prema Kouchnerovim riječima, Srbija je pred vratima Europske unije i Francuska čvrsto vjeruje kako za Srbiju nema druge budućnosti od članstva u EU.

"Ako smo prijatelji, trebamo biti iskreni i direktni. Ne kažem da postoji uvjetovanje Srbiji da riješi problem Kosova, a Kosovu da riješi problem sa Srbijom. Ne! Ali postoji potreba za atmosferom koja će, jednom kada postanete članica Europske unije, omogućiti da se sve regulira", objasnio je francuski ministar vanjskih poslova u izjavi za B92.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.