KORONAVIRUS

Beroš i Bedeković ignoriraju čak i DORH: Ne žele objaviti nalaze o splitskom Domu

Foto: Index/Pool/Pixsell/Josip Regović/Milan Sabić

PREMDA ih je Državno odvjetništvo prije tjedan dana obavijestilo da se ne protivi objavi inspekcijskih izvještaja o splitskom Domu za starije i nemoćne, ministarstva pod vodstvom Vilija Beroša i Vesne Bedeković odlučila su nas i dalje ignorirati.

>> Umrlo je 12 staraca iz splitskog Doma, a Beroš za sve krivi - virus. Ovo su činjenice

Dvoje ministara je krajem travnja i početkom svibnja objavilo zaključke inspekcija njihovih ministarstava da u Domu u kojem je 68 korisnika zaraženo covidom-19, a 18 ih je preminulo, nije bilo stručnih propusta. Kriv je virus, bio je rezolutan Beroš.

>> Vlada nam laže o ključnim nalazima o Domu iz kojeg je umrlo 18 staraca, imamo dokaz

Maltretiranje državnih odvjetnika

Index je već 30. travnja prvi put zatražio cijele izvještaje dva ministarstva i tada se ispostavilo da je riječ o strogo čuvanim dokumentima. Nismo ih dobili mi, ali ni resorni odbori u saboru i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Iz ministarstava su se opravdavali kako ih ne mogu dati dok Državno odvjetništvo provodi izvide.

Nakon što nam je DORH dva puta rekao da nema ništa protiv eventualne objave spomenutih izvještaja, oba su ministarstva zatražila mišljenje glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek i ono im je dostavljeno još početkom prošloga tjedna.

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske raspolaže potvrdom primitka oba dopisa, u oba Ministarstva koja navodite, s datumom 9. lipnja 2020.", odgovorili su nam iz DORH-a. Neslužbeno smo doznali da je DORH ministarstvima poručio isto što i nama - ne smeta mu objava izvješća.

Nova strategija ministarstava

Sada su ministarstva promijenila strategiju: ono zdravstva nas ignorira, dok je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku poručilo da su inspekcijsko izvješće proslijedili Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao osnivaču Doma, pa neka se lijepo izvolimo obratiti županiji. Što smo i učinili, a još čekamo odgovor.

Podsjećamo, prošlog nam se tjedna javio Beroš i rekao nekoliko rečenica o inspekcijskom izvještaju: "I meni je glupo da ja to ne mogu podijeliti. Već smo u nekoliko navrata htjeli izaći s tim, međutim, jednostavno je bio dogovor u vladi da se to sve objedini pa da se čeka odgovor Državnog odvjetništva. Ali mene se proziva vrlo često. Nema televizijskog ili bilo kakvog nastupa gdje me ne dotakne to", kazao nam je ministar zdravstva. 

>> Beroš nas je nazvao: Nisam razmišljao o domovima za starije, to nije moj problem

Nismo uspjeli doznati zašto sada konačno ne objavi izvješće.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.